Çok değerli ağaç, doğa, çevre dostları;
Sevgili Malina'nın sivil toplum örgütlerini tartışmak için açtığı forumda TÜRÇEK'i masaya yatırmanızı rica etmiştim. Bu ricam üzerine çok değerli beyefendi Ahmet Rodopman tarafından yazılan yazıya biraz gecikmeli olarak yanıt verdiğim için özür dilemek istiyorum.
Ahmet Bey TÜRÇEK'lilere hitaben yazmış olduğunuz yazıdan dolayı size sonsuz sevgi ve saygılarımı iletiyorum. Gerçekten de yazınızla bize hem moral verdiğiniz hem de yol gösterici olduğunuz için çok teşekkür ediyorum.
ağaçlarnet ekibinin TÜRÇEK için hazırlamış olduğu web sitesinden dolayı da emeği geçen bütün arkadaşlarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır.
Aşağıda bulunan mesajı Sayın Ahmet Rodopman'ın forumda yazdığı yazıdan dolayı yazdık. Bu yazı aslında bütün ağaç dostlarına yönelik bir çağrıdır.
Bu çağrıdan yola çıkarak Sivil Toplum Kuruluşlarının masaya yatırılması konu başlığına önemli bir açıklama getirmek istiyoruz.
TÜRÇEK, 1972 yılında kurulduğundan beri aralıksız olarak doğa koruma bilincinin gelişimi için çaba harcamış, asla kendi adını ön plana çıkartarak bu yolla kamuoyundan büyük paralar toplayacak çabaların içine girmemiştir.
-TÜRÇEK yöneticileri büyük ünvanları olan, holdinglerin, siyasi partilerin
vb. kuruluşların sahibi ya da hizmetinde olan kişiler değil, Çevrenin korunabilmesi için kollarını sıvamış, sıradan kişilerdir.
-TÜRÇEK Yöneticilerine her zaman - neredeyse günün 24 saati - ulaşmak mümkündür.
-TÜRÇEK yöneticilerinin genel özelliği arasında bulaşık yıkamak, cam silmek, etrafı düzenlemek de dahil çatısı altında oldukları kuruma hizmet etmek ve bu kurumu doğa korumada araç olarak kullanmak bulunur.
-Dolayısıyla TÜRÇEK'e yönetici olarak gelmek isteyen -yani doğa koruma için içtenlikle çaba gösterecek- herkese kapılarımız sonuna kadar açıktır.
Ocak 2006 tarihinde yapılacak olan olağan Genel Kurulumuz'da TÜRÇEK Yönetim Kurulunda görev almak isteyen ve henüz TÜRÇEK üyesi olmayan bütün doğa- çevre korumacılara açık bir davetimiz var. En kısa zamanda TÜRÇEK'e üye olun TÜRÇEK yönetim organlarında yer alın (LÜTFEN)
Aydın Atıcı
TÜRÇEK Y.K. Bşk.Yrd.
http://www.turcek.org.tr/pages.php?p...112&item=0,112
adresinde TÜRÇEK'e üye olmak için gereken bilgiler bulunmaktadır.
"Değerli ziyaretçimiz. Bu sayfayı ziyaret etme gereğini duyduğunuza göre;biz sizi, daha temiz, daha sağlıklı bir çevre isteyen, kendi doğal döngüsü içinde normal gelişimini sürdüren doğal ortamları korumak, bu ortamlarda insanların olumsuz etkilerinden korunabilen doğal varlıkların nesillerini sürdürebilmeleri için katkıda bulunmak isteyen bizlerden birisi olarak görmeye hazırız.
Kısa adı TÜRÇEK olan Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu'nun ana amacı Türkiye ve dünyanın her köşesinde varlıklarını sürdüren canlıları ve onların doğal ortamlarını korumaktır. Bu öncelikli amacımızı gerçekleştirebilmek için her yaştan ve her meslekten çok sayıda insanın ortak sesi, bilinci, birikimi olarak hareket eden TÜRÇEK çalışmalarını yürütebilmek için maddi ve manevi desteğe gereksinim duymaktadır.
TÜRÇEK'i biraz yakından tanıyan herkesin ilk saptaması; "onca yararlı çalışma yapmanıza rağmen neden yeterince kendinizi tanıtamıyorsunuz?" ya da "Niçin falan vakıf, filan dernek gibi siz de medyada yer almıyorsunuz?" şeklinde biraz sitem biraz da eleştiri şeklinde görüş belirtmek şeklinde olmaktadır.
Özellikle kendimizi tanıtmak konusunda çok haklı eleştiriler karşısında çoğu zaman susmak zorunda kalırken biraz içimiz buruk olarak biraz da umutla bu eleştiriyi yapanların eleştirmenin ötesine geçip birşeyler yapmasını bekler dururuz. Bazen de umutlarımız boşa çıkmaz. Sitemizin alanını ücretsiz sağlayan (daha önce tasarımını da hazırlayan) Bilnet, TÜRÇEK için afiş, poster tasarımları yapan, daha sonra da bizim çok hoşumuza giden- şu anda ziyaret etmekte olduğunuz- web sitemizin tasarımını yapan Sayın Vildan Özfenerci, teknik altyapısını yapan Sayın Aydın Uzun (
www.agaclar.net ekibinden), yine poster, logo gibi insan emeği gerektiren çalışmları yapan Sönmez Yanardağ (Çorum Kuş Gözlem topluluğundan Coğrafya Öğretmeni), İstanbul'da geçirdiği kısacık tatil süresinde Acarlar Longoz gölü yakınında kurduğumuz doğa eğitimi ve ziyaretçi merkezimizin açılışı öncesi günler boyunca gece yarılarına kadar okul binasını düzenleyen Duygu Beypınar gibi arkadaşların değerli katkıları, Radikal Gazetesinden İsmail Saymaz, Milliyetten Serhat Oğuz, National Geographic Türkiye'den Oya Ayman gibi gazeteci arkadaşlarımızın yaptıkları gibi bizim için sıradan doğa koruma çalışmalarının aslında ne kadar önemli olduğunun kamuoyuna duyurulmasını sağlamak gibi büyük katkılarıdır beklediğimiz.
Ve bu büyük insanların katkılarıyla biz TÜRÇEK'i oluşturuyoruz.
TÜRÇEK çalışmalarını yürütmek için maddi kaynakları nereden bulur?
Gönüllü bir halk kuruluşu olan TÜRÇEK çevrenin, doğanın korunması için halkın katkılarıyla ayakta durur. Kimi zaman bir öğretmenin bir aylık ek ders ücreti, bir öğrencinin ailesinden aldığı sınırlı harçlık, bir emeklinin ziraat mühendisinin satın alarak hibe ettiği bilgisayar yazıcısı, emekli hemşirenin hediye ettiği mutfak fırını, bazen de bir muhasebe bürosu sahibinin yaptırdığı boya-badanayla ayakta durmaya çalışır TÜRÇEK.
Bu katkıların hepsi bizim için çok önemli ve çok büyüktür. Sitemizin çalışmalar bölümü incelendiğinde Avrupa Birliği, UNDP-GEF/SGP, İngiltere Büyükelçiliği gibi dost ülkelerin kurumları ya da uluslararası kurumlar tarafından yürütülen hibe programlarından alınan katkılarla yürütülen projelerimizi de görebilirsiniz. Özellikle son dönemde yaptığımız çalışmaları bu kurumların açtığı proje çağrılarına yaptığımız başvuruları kazanmamız sonucunda yürüttüğümüz bu projelerden gelen desteklerin beş- on katı fazla değer yarattığımızı da görebilirsiniz! Ve bu projeler için alınan destek yine projeler için kullanılır. ASLA BAŞKA BİR AMAÇLA KULLANILAMAZ.
Projelerin yürütülmesinde TÜRÇEK gönüllülerinin karşılıksız katkısı- uzman katkıları-ile yaratılan değerlerle projelerde profesyonel olarak (kağıt üzerinde yarı zamanlı ama aslında gece gündüz) çalışan pırıl pırıl genç insanlarla üretilen değerler artar. Bu değerler arttıkça umut artar, doğa korumacı insanlar, doğayı koruma bilinci artar. Bir sulak alana, bir longoz ormanına gelebilecek olası tehditlere karşı yöresel bir tepki oluşmuşsa proje ilerlemiş, alanın korunmasına yerel halk sahip çıktığında amacına ulaşmış olur. Acarlar Longoz'unda olduğu gibi, Ballıkayalar Vadisi Tabiat Parkı Projesinde olduğu gibi..
Bir örnek: Pınar Akyüz Su ürünleri mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra Yüksek lisans tezini Sakarya İl'ine bağlı Ferizli İlçesi sınırları içinde bulunan Gölkent Beldesi yakınlarında Büyük Akgöl adındaki dünyalar güzeli küçük ama önemli bir göldeki su canlıları üzerinde yaparken TÜRÇEK'le tanışır.
Ailesiyle Adapazarı'nda yaşayan Pınar, Büyük Akgöl'ün güzelliğine aşıktır. Akgöl'ü en iyi tanıyan kişi olan Pınar'ın derdi büyüktür çünkü Akgöl kirlenmekte, içinde yaşayan canlılar yok olmak tehlikesiyle karşı karşıyadır. Ama Akgöl'ün daha büyük bir derdi vardır. Bu küçücük gölün tabanı turba (torf) adını verdiğimiz ve özellikle kesme çiçek üretimi için gübre olarak kullanılan, gölde yaşayan su bitkilerinin göl tabanında çürümesi sonucu oluşmuş bir maddedir. Pınar Akyüz tek başına vermeye çalıştığı mücadelesini TÜRÇEK'li olduktan sonra yukarılara taşımaya başladı. Yerel ve Ulusal Basını yöreye götürdü. Yerel Yöneticilere gölün başına gelecek tehlikeleri anlatarak desteklerini almayı başardı.
Bugün TÜRÇEK'in Acarlar Gölü ve Longoz ormanı yakınında kurmakta olduğu Doğa Eğitimi ve Ziyaretçi Merkezi için çalışıyor Pınar. Çok mutlu ve çok kısa zamanda çok önemli başarılar elde edilmesinde Seçil gibi, Hatice gibi, Doğa, Ceren, Kerem, Özer, Murat, Candeğer, Ece, Vildan, Duygu, Halil İbrahim Mayda, Bülent Yüksel, Hakan Adanır ve daha nice arkadaşımız gibi Pınar'ın da büyük katkısı var.
Ve siz de,
TÜRÇEK'e üye olarak, bağış yaparak, etkinliklere katılarak ya da bizi tanıtarak destek olabilirsiniz.."