Merhaba sevgili arkadaşlarım,2013 sezonuna büyük bir heyecanla başladım. Bu sene daha verimli çalışmalar yaparım düşüncesi ile parkurlarda değişiklikler yaptım . Aslında değişiklikler çok büyük değil ancak bitkilerle daha yakından ilgilene bileceğimi düşünerek parkurlardan daha fazla güneş alan ve domates ektiğim 6 teknelik parkuru 80 cm, biber ve birkaç değişik bitki ektiğim 8 teknelik parkuruda yaklaşık 1,5 metre kadar öne çektim. Gayem daha önceki çalışmalarda uzakta kalan domateslerle daha yakından ilgilenmek ve ayni fikirle biberler içinde aynı şeyi düşünmenin yanında o 1,5 metrelik alanıda çilek marul ve fide yetiştirmekte kullanmaktı. İşte bu düşünce ve heyecanla işe başladım ki maalesef çıkan engeller heyecanımı kırdı. Önce 15 mayısta fideleri diktikten 10 gün kadar sonra aile büyüğümüzü kaybettik heyecanımın bir kısmı söndü. Hemen akabinde 33 yıllık çok sevdiğim bir arkadaşımın ağırlaşması ve sizlerle paylaşımımdan bir hafta sonrası maalesef kaybetmemiz bütün heyacanımı aldı götürdü. Lütfen buraya kadar anlattıklarım
sizleri üzmesin hayat devam ediyor. İşte yeni yeni hayatın akışına ayak uydurmaya çalışırken yaptığım değişikliklerin ne derece olumlu ve olumsuz olduğunu sizlerlerle paylaşmak istedim. Bir heyecanla düşündüğüm ancak evdeki hesabın çarşıya uymadığını gördüm. Ve işte bu gözlemlerimi yaşanmış bir bilgi olarak sizlerle paylaşmak istedim.
Daha önce bitkilerimiz duvar dibinde ve amatör açgözlü olur deyimi ile sık ekilmiş vaziyetteydi. 80*40 cm lik teknelere 8 kök domatesten başladık ve yavaş yavaş profösyöneleştikce güya 2 köke kadar düştük. Ama ne oldu biliyormusunuz. duvara yaslanmış vaziyetteyken nispeten rüzğardan korunan domatesler parkur öne çekilince çok daha fazla rüzğar aldı. Daha önce hem çok sık hemde budanmayan domatesler birbirlerine omuz verip rüzğara karşı koyarlarken şimdi savunmasız kaldılar ve rüzğarın etkisi ile köklerinin devamlı oynaması, bakın çok önemli küçükken değil büyüyünce dahada fazla etkilediği dahada çok rüzğar yüküne maruz kalıp dahada çok sallanınca sağlıkları bozuldu kurumaya başladılar. Askı iplerini biraz gerdim ancak çözümdeğil mutlaka rijit , rüzğarda oynamayan bir sırık şeklinde olması gerektiğine karar verdim.
Ayni mantık ve netice biber parkuru içinde geçerli.Oradada rüzğar biberleri etkiledi.
İşte bunca olumsuzlıklar üstüste gelinve maalesef sizlere sürpriz diye bahsettiğim domates ağacı çalışmasınada başlayamadım.
Sevgili sarıcan arkadaşımın ısrarına dayanamayıp bir tekne hazırladım akar su kültüründe domares yetiştirip bazı deneyler yapmak istedim ama olmadı.
Bekçilere gelince ikiside iş başında onlar hayatlarından bende onlardan memnunum.
|