View Single Post
Eski 23-06-2013, 16:18   #1289
itug
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-06-2013
Thumbs up Çağla Badem Yetiştirmek Mümkünmü?

Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel işletmeciliğinden mezun olmamın ardından 1 senede yurd dışı macerasının ardından köyüme döndüm.

Köyde bulunan boş araziyi değerlendirmek için araştırmalara başladım. Görüşler ağaç dikimi üzerinde yoğunlaşınca bölgedede badem yetiştirilip güzel kazançlar elde edilebildiğini öğrenince BADEM ekelebileceğini düşündüm. Bu yörede büyük oranda Çağla Badem yetiştirilmekte.

Bulunduğumuz mevki Mersin ilinin Silifke ilçesinin Işıklı Köyü

Tarlanın google earthten görünümü
Bölgenin yükseltisini bilmiyorum google earthten baktığımda 55 - 65 m civarı gözükmekte denize mesafe ise göz kararı 3 4 km civarında zaman zaman şiddetli rüzgarlara maruz kalan bir yer. Annemden aldığım bilgiye görede bölgede don olayı görülmüyormuş.

Toprak analiz sonucunu tarım mühendisi yorumladı fakat yorum bilgilendirmeden çok "ne ekersen ek" der gibiydi. elime tutşturdukları yoruma tekrar okuyup 1 2 dakika konuştu hepsi bu.

Toprak analiz yorumuda Badem gözükmemekte ama onunda olacağını tahmin etmekteyim

Bademle ilgili elime geçen şeyleri okudum ve okumaya hala devam etmekteyim. Badem türleri yetiştirlmesi tüplü fidan, açık köklü fidan, anaç cins seçimi vesaire derken kafam bayağı bir karıştı.

Aklıma takılansa Datça mevkiinde yetiştirilen Nurlu Bademi ve Ak Badem türleri. Bu türler bizim tarlamızda yetişirmi diye düşünmekteyim.

Don olmadığı için en erken olan ve lezzeti güzel olan türleri ekmek istiyoruz.

Çağla badem yetiştiren bahçeleri gezip onlardan fikir almak istiyoruz.

Yardımlarınızı ve görüşlerinizi paylaşırsanız çok seviniriz.

itug Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön