View Single Post
Eski 22-06-2013, 08:49   #11
ykaya194
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
ceviz bahçemi nasıl oluşturdum


2011 yılı başlarıydı, beldenin en kıymetli yerlerinden biri olan 2200 m2 lik tarlama neler ekeyim-dikeyim diye düşünürken ilk aklıma gelen ise, ilerki nesillere kalıcı olur diye ceviz dikmeye karar verdim.
Hemen internetten ceviz ile ilgili araştırmalara başladım, en uygun cinsi seçmemde yardımcı olur düşüncesiyle ulaşabildiğim gerek akademik gerekse diğer bilgi kaynaklarını okudum ancak o kadar çok bilgi kirliliği vardıki kafam karıştı.
Bölgemize en yakın ceviz fidancılarını ve kurulu ceviz bahçelerini dolaşmaya başladım,( Öz yeşil fidancılık Bursa, Yılmaz fidancılık Danışmend/Biga ve Bandırma'da birçok fidancı), ayrıca Manyas ve Biga köylerindeki( Dikmen,Kaya pınar,Danışmend,Kozçeşme) kurulu olan ceviz bahçelerini dolaştım.
Sonuçta, gerek bölgemizde yaygın kurulu birçok ceviz bahçelerin olması gerek yüksek verimli oluşu gerekse albenisi olması nedeniyle chandler cinsini dikmeye karar verdim.
2011 eylül ayında tarlaya patlatma yaptırdım (derin sürdürdüm), bir hafta sonra fidan aralıkları 6x8 m olan 40 adet 80x80 cm ölçülerinde fidan çukurunu kepçe ile açtırdım.
Çukurlardan çıkan toprak bir ay güneş altında bekledikten sonra ekim ayı sonuna doğru yarım teneke yanmış çiftlik gübresini toprak ile karıştırarak çukurları kapattım, yerleri belli olsun diye üzerine işaret çubukları diktim.
2012 mayıs ayında 40 adet tüplü ceviz fidanları satın aldım ( yılmaz fidancılık Danışmend/Biga). Önce kürek ile fidan çukurlarını açtım ve diplerine bir çay bardağı kadar taban gübresi (TSP) attım, dikim işlemini tamamladıktan sonra bir teneke can suyu verdim ve rüzgardan etkilenip kırılmasın diye her fidanı herek ile bağladım.
Bahçenin hemen üst kısmında sulama kanaletleri var dolayısıyla sulama ile ilgili herhangi bir sistem ( pompa vs) kurmaya gerek kalmadan çebri akış ile damla sulama yapabiliyorum.
Bir hafta sonra tekrar bolca suladım daha sonra 15 günde bir sulama yaptım, ağustos sonunda ise sulamayı kestim.
Bu arada bahçenin etrafını beton direk dikerek kafes tel ile çevirdim.Zaman zaman fidanların etrafını çapalayarak büyüyen otları temizledim ayrıca fidan aralarındaki otlarıda biçtim. Ekim ayı sonunda fidan diplerini bir iki metre çapındaki alanı çapaladım ve kışın fidan gövde kısmında su birikmesini önlemek için fidan diplerini kümbet şeklinde aşı yerleri kapanmayacak şekilde toprakla doldurdum ve İstanbul'daki evime döndüm.
Bu çalışmaları çep telefonuma kaydetmiştim ancak nedense bilgsayarıma bunlar yükleme yapılamıyor.

2013 yılı gelişmelerini, bu başlığın ilk sayfasından itibaren izleyebilirsiniz ve bundan sonraki gelişmeleri paylaşmaya devam ediceğim.


Düzenleyen ykaya194 : 22-06-2013 saat 09:44
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön