Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selenn
Sevgili Sûz-i Dilârâ, tırtıllar dış melandaki bitkilerden geliyorlar. Benzer sıkıntıyı ben de bahçeye yerleştirdiğim sukulentlerde yaşıyorum bu sene. Ağaçtan düşen tırtıllar sukulent yapraklarında yapış yapış salgılar ve bereler oluşturuyor. İlaçlama yapmanızda fayda var. Fakat toprakta kalabilecek larvalar aynı sorunu yaşamanıza sebep olabileceğinden toprağını da değiştirirseniz iyi olur.
Bebekleriniz olduğu için bitkisel içerikli insektisitlerden kullanabilirsiniz.
|
İyi günler Selen Hanım size daha aytıntılı bilgi sahibi olduğunuzu düşündüğüm için soruyorum.Benim sorunum yılbaşı çiçeklerimde...Yılbaşı çiçeklerim önce alttan ana gövdeden başlayarak renk değiştirmeye sonra da çürümeye başlıyor.Akşam sabah her baktığımda çürüyen gövdenin üstteki dalları düşerek sanki kendini atıyor gibi duruyor.Tuhaf olansa mesela bir saksıda 4tane ana gövde var bunlardan 3 ü dökülp birinin sağ kalması.Dökülen lobları atmaya kıyamadığım için tekrar dikmeye uğraşıyorum.Bu da en fazla 3-4 loblu çelik tuttuğu için bir sürü yeni dikim işlemiyle uğraşmam gerekiyor.Tabi bunlardan bazıları çürüyor bazıları da kalıyor ama...Kış mevsimide de böyle bir şey olmuştu ektiklerimden tutanları isteyen yakınlarıma dağıtmıştım ama havala ısındıkça çürümeler artıyor.Şehrimizde ithalat yapan sera firmasını aradım sıvı gübre vermemi önerdi.Okuduğum bir kaynakta saksı değişiminde pomza taşı kullanıldığı zaman düzenli sıvı gübre vermek gerektiğini yazıyordu.Ama çürümeyle ne ilgisi olabilir diye düşünüyorum.Aşırı sulamadığım halde böyle olmasına şaşırıyorum.Hatta az suladığım bile söylenebilir.Saksı değiştirirken eski topraklarını temizlemeden diktiğim için mi diye düşünmekteyim.Bazılarının toprağının üzerinde küçük siyah sinekler de gördüm.Eğer hastalık ya da böceklenme varsa diğer çiçeklerime de bulaşırmı diye korkuyorum.Mantar ilacı versem zararı dokunurmu kaktüs ve sukkulentlere fikirlerinizi bekliyorum....Şimdiden teşekkürlerimi iletirim...