Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi burak555
Hocam peki bir sırada bir tanesi çok sağlıklıyken hemen yanındaki kurumuş vaziyette susuzluktan kurumuş olsa hepsi kurumazmıydı ?
|
Dikkat ederseniz tam olarak su demediğimi fark edersiniz, köklerin hava almasından bahsettim.
Yeni ekim yani kışa girerken ekmissiniz, ki, doğru ekim, fakat ne kadar da kışa girerken ekseniz de yaza kadar toprak tam olarak oturuşamıyor ya da bazıları az sıkıştırılıp ilk baharda da yerlerin biraz kurumasıyla iyi sıkıştıralamamış fidanlar hava alıp kuruyabilir, yanındaki ya iyi sıkıştırıldı ya toprak çatlamayıp hava almadı.
Fidan kolay kolay susuzluktan kurumaz, yeter ki, toprak çatlamasın,
O nedenle bir çok yazılarımda bahsediyorum (sanıyorum tüm forum üyeleri bıktı)
"İki çapa bir su yerine geçer" fidanın ilk yıl bakımı çok önemli, çok sulayıp suya kestirmeyeceksiniz toprağınızın yapısına göre sulama aralığını tayin edeceksiniz ve sulamalardan sonra toprağınızın hava alması için
(Buradaki cümlemde yanlış anlaşılabilinir,Dikkat edin toprağın hava alması diyorum köklerin değil) ve toprağın çatlamaması için toprağın tavını koruması için biraz derince 10 cm gibi çapalama yapılması gerekir, bu çapalama aynı zamanda toprağın altı çatlasa bile çapalanmış ufalanmış olan üst toprak bu çatlaklara doluşur ve fidanın köklerinin hava almamasını sağlar.
Bazı topraklarda sadece fidanın çevresini çapalamak yeterli olurken bazı topraklarda sadece fidanın etrafını çapalamakda yetmiyor.
Bir gözlemimi desem başımdan geçenimi desem anlatmak istiyorum, fidanı ektim düzenli olarak suyunu veriyor çevresinin çapasını yapıyordum fidan gayet güzel gelişiyordu, bahçeye 3-4 gün sonra gittiğimde fidan kurumuştu çevresi çapalı nemliydi, fakat fidana 2 metre yakınından toprakta upuzun bir çatlak oluşmuş fidanda bu çatlağın hizasında bu çatlaktan hava alan kök fidanın ölmesine sebep olmuş.
Demek istediğim bazı topraklarda sadece fidanın etrafını çapalamak da yetmiyebilir o nedenle toprağınızın durumuna göre bunu siz tayin edeceksiniz çatlayan bir topraksa gerekiyorsa her tarafını ya sürecek ya kaz ayağıyla karıştıracaksınız.