Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine
Sayın kgursan, sevgili vildan25 acaba köklenme derken hani topraktan çıkarınca bazı soğanlarda saçaklar oluşuyor. Acaba kastedilen böyle bir durum mu?
|
Sn yenigine, Soğanda köklenme derken soğanın dibinden yeni kökler uzamasını kastediyorum. bunlar soğan yeni dikildiği zaman oluşmaya başlar, imkan bulurlarsa gelişme sürecinde uzarlar. Söküm zamanında da üstü iyice kurumadıysa, kökleri de kurumadan kalır fakat bu kökler artık işlevini yitirmiştir. sökülen soğanda bunlar kurur ve gelecek sezon da soğan yeniden taze kökler verir . Benim kastedtiğim bu köklerdir.
"Köklenmiş" denince taze kökler vermiş diye düşündüm. Oysa burada yanıltan eski kökleri "köklenmişler" diye söylenmesi olabilir.
Bilmiyorum, uzaktan kumanda yorum olunca böyle anlaşılabiliyor. Çünkü bu zamanda yeni soğan oluşturmuş olan lalenin yeni kök yapması mümkün değildir, sebebi ise köklenme için soğanın uzunca bir süre dinlenme geçirmesi gerekir.
bütün soğanlılarda bu böyledir (amarylles-hippeastrum ) farklı olabilir, dinlenmeden gelişmeye devam edebilir.