View Single Post
Eski 12-06-2007, 15:22   #1072
Buket Aknar
Ağaç Dostu

Buket Aknar's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2007
lilyum ve zambak

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aysemelike Mesajı Göster
Penelophe bana olan güveninize çok teşekkür ederim doğrusu, çok incesiniz.
Buket Hanım bu güzel çiçeğiniz bir zambak değil, bu bir hiperastrum, serder'in sorduğu da bu olabilir, çiçek açınca "hah tamam" diyeceğiz.Aman soğanı çıkarmayın, nasılsa çiçeklenecek....
Zambak, hiperastrum, amarallis ve birkaç tane daha soğanlı bitkinin çiçekleri birbirine çok benzer ve herkes onlara zambak der. Gerçek zambak yani "lilium" katmanlı soğancıkların birleşmesi ile oluşmuş bir soğan yapısına sahiptir, amarallis **** hiperastrumlar çok büyük ve tıpkı "soğana" benzer kök yumrusuna sahiptirler.Amarallis ve hiperastrumlar birbirlerine çok benzemesine karşın bazı özellikleri ile ayırd edeliyorlar. Örneğin hiperasrtrumlar dış ortama dayanıklı iken, amarallisler bvahçede kolayca çürüyor, bozuluyor. Hiperastrumların çiçek sayısı 3-5gibi tek iken, amarallisler dikkatli yetişrildiklerinde 6 çiçek açıyorlar. Çiçek açma dönemleride farklı, hip.'ler yazın dış ortamda , amarallisler kışın iç ortamda açıyor....vs... vs...Şimdilik bu kadar...
Herkese selamlarımla....
Not: soğanlı bitkiler için ipuçları için bkz. agaclar.net dergisi haziran sayısındaki soğanlı bitkiler yazısı....Nacizene ben yazdım da
Henüz Hazirana girmeden dergideki yazınızı okudum ve notlar aldım. Doğrusu çok etkileyiciydi. Bahçemdeki çiçeğe gelince. Bunları bana "baka sana zambak getirdik bunları bahçene ek çiçekleri solunca sökmene gerek yok " diye verdiler. Bu yıl (1. yıl) ilk kez açtılar.Kırmızısı da var , ancak daha küçük çiçek açtı. Lilyumları da ben kendi gayretimle yetiştirdim. Galeride de fotoğrafları var görüp değerlendirirseniz memnun olacağım.( bahçeme 3 renk lilyum ektim, şimdilik sadece turuncular açtı. Pembe ve beyazları da bekliyorum) Ayrıca bilgilerinizden ve samimiyetinizden cesaret alarak soğanlı bitkiler konusunda sizden yardım da isteyeceğim. Lilyumların çiçekleri bitince bahçedeki yerlerinden sökmeli miyim yoksa diğerleri gibi kalabilirler mi?

Buket Aknar Çevrimdışı   Başa Dön