View Single Post
Eski 06-06-2013, 11:52   #115
kiziltan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Topraksizi denerken ileride nasil maliyet ve karlilik hesabi yapacagima dair dusuncelerimi yazmak istedim.
Herkes topraklida ve topraksizda donume kac fide dikilir hesabi yapmis. Uzerinde anlasilan bir konu da pazarlama.
Pazarlama icin hasl caresi bolgede uretilmeyen **** az uretilene odaklanmak. Bunu aciklamaya bile gerek yok. Domatesin 20kg=1-2 lira olabildigi pazarda, 5-6-10 kok diker kendim yersem tamam, ama tam tesekkullu, uzmanlarin yonettigi seralarla rekabet olmaz.
Marul ce cesitleri bizim yemek kulturumuzde sofrada hep bulunan oldugundan 2-3 devre zarar etse kalaninda kar eder, sonucta zarar etmaz ama pek fazla para kazanmayabilir.
Taze sogan gibi urunler Istanbul, Izmir, Ankara gibi yerlerde biraz kazanabilir cunku tasrada bahcesine eken fazla manavin gunluk sattigi kac kilo, buyuk sehirde pazarcinin gunluk satisi kac kilo diye dusunuyorum bunu soylerken.
Topraksiz tarimda tercih etme sebebi turfanda ve pahali mal cikartabilmek, bence baska nedeni yok. Bu da aylarca surecek domates **** salatalikda zor anlamina geliyor , varsayimim dogruysa.
Ozaman ben ne yapmaliyim?
1.Topraksizi denemeli ve yapmaliyi.
2. Bolgede para eden ve turfanda yapabilecegim sey near bakmaliyim, kavvun, patlican,
karnibahar, carliston biber, renkli dolma biber vs.. hepsini incelemem gerek pazarlama
acisindan
3. Cesitlerim kisa sureli olmali, 45 gunde tyrfandayi verecek cilek, patlican, kavun gibi
4. Baska yerlerde afet olursa, verim dudukse hemen girip 45 gunde paraya cevirebilece-
gim kivircik gibi urunleri yapmaya herzaman hazir olmaliyim.
Simdi eger bu dusuncelerim dogruysa sera icerisinde katli cilek sistemi kurarsam ( tamamina) baska urune gecerken sokmem lazim, ya cilek yapmayacagim, **** seranin bir kismini buna ayiracagim demektir.
Cok cesit yapabilmek, ayni anda degil, birkac cesit icinde hemen urun degistirebilmek icin hepsinin gubre detaylarini ve gubre verme miktar ve zamanlamasini bilmem sart.
Sorun otomasyon olabilir, bir tane almak sart, ayni anda 2 **** 3 cesit varsa ( ki insallah olmaz ) birisine baglayip digerlerini manuel yapmak gerek. **** Kudret Bey`in sistemine ek yapip, bir urune besin verdirip, ornegin 15 dakika sonar digger urune ayarlatip o sisteme besin vermek. Yani 2 adet A iki adet B besin olsun. A1 ve B1 de EC ayarlayip istenilen litreyi istenilen saatte basin. Sonra A2 ve B2 yi alip Ec ayarlayip bu sefer istenilen miktari ayarlanan zamanda basssin. Eklenecekler ikinci bir tank, ikili zaman saati, farkli degerler icin PLC ( yoksa uzerinde) Bunu Kudret Bey yapar yeterki bu dusuncem dogru olsun, sizzler teyidedin, ana sistemi kuran Kudret Bey bu degisiklikleri yapar.

Epey uzun oldu, sizlerin bilginiz ve tecrubeniz bunlarin tartisilmasinda bana yol gosterecektir.

Tartisirken herkesin ayri pazara hitabettigini ve sartlarinin farkli oldugunu unutmayalim. Ornegin hepimizn okudugu kitaplarin yazarlari ya ABd li ya Hollanda`li. Hollanda`nin gunes gorumu Antalya ile ayni olmadigindan, onlarin kullandigi golgeleme bizden farkli. Onlar isci pahaliya geldiginden marulun toplanmasini otomasyona baglamis, bunlara dikkat etmemiz gerek saniyorum.Sartlar degisince yatirimci o sartlara uymali.
Hersene duyuyoruz Antalya`ya sel geldi seralar yikildi mal gitti domates 5 Tl oldu gibi. Peki, iklim degisikligini artik kabullendik, topraksiz serayi kurarken yerden 1 metre yuksek beton dokebilsek bu beladan kurtulsak olmaz mi? Cok mu pahali? Bir kere mali kurtarsak, milletin satacak mali yokken 1 liraya satacagimiz mali 3 liraya satsak o fark cikar saniyorum.

Epey uzun oldu, ama uzun sure dusununce cok soru olusuyor kafamda, lutfen degerli dusuncelerinizi bildirin, musbet **** menfi, hepimiz icin faydali olur.
Saygilarimla

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön