Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bambi
Aynı sorunu bende yaşıyorum . Bir türlü yaşatamıyorum. Nerde hata yapıyorum bilmiyorum.Suya koydumköklenmedi, dalındankırıp ektim çürüdü.  (((
|
Sorununuz için bir iki öneride bulunmak isterim.
Aldığınız çeliklerin tamamı çok yeni süren kısımdan olmasın. Bir miktar kartlaşmış gövde olmasında fayda var. Kartlaşmış derken çok eski olması gerekmiyor. Renginden anlarsınız.
15-20 cm uzunluğunda olabilir. Alttaki yaprakları koparaın. Ucunda çok az yaprak bırakın. Yapraklar büyükse ortadan kesip küçültün.
Alt ucu yaprak boğumunun hemen altından kesilmiş olsun. İki boğum ortasından kesmeyin. ( kesme işinde maket bıçağı veya keskin bir çakı, bıçak kullanıyorum. Etkisini bilemiyorum. Ayrıntıda ne yaptığımı atlamak istemedim.)
Köklendirme hormonuna batırın. İyi olur. Dibini biraz verev kesmekte faydalı oluyor mu? Bilmiyorum. Bir yerden sonra el alışkanlığı ile kesiyorsunuz.
Hazırladığınız, tercihan torflu toprağa gövdeyi kırmadan batırın. Toprağı sıkıştırın. Bolca sulayın.
Güneş, rüzgar almayan yarı gölge kuytu bir yere koyun ve 1-2 hafta unutun. Toprağı kurumasın. Eğer yaprakları pörsür sarkarsa çok yaprak bırakmışsınız demektir. Bunları kesin.
Tutup büyümeye başladığında, çiçek verme noktasına gelince ucunu koparın alttan dallansın. Bu şekilde kısa ve çek çiçekli dal olur.
Işığı iyi ayarlayın. Rengi çok açık ve yapraklar arası fazla büyüyorsa ışık az demektir. Daha aydınlık bir yere koyun.
Ben sadece bunları yapıyorum.
Kolay gelsin.