View Single Post
Eski 04-06-2013, 20:27   #566
faruk demirel
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 21-05-2013
fosforik asit ile pH düşürme olur mu?

Değerli arkadaşlar,

Ceviz bahçemin toprağında pH sorunum var, 0-30 cm'de pH=8,2, 90-120 cm'de pH=8,3 olarak ölçülmüştü.

Islahı için de 120 kg/da elementel kükürt uygulaması önerilmişti. Fakat ben toprağı ıslah etmeyi beklemeden, Aralık-2012'de Chandler fidanlarımı diktim. Kükürt uygulamasını erken baharda toprak tavında iken yapmam gerekiyordu ama zamanı kaçırdım.

Bunu telafi etmek için şimdi, damlama sulama sisteminden fertigasyon yoluyla (sulama suyuyla beraber) fosforik asit vermek istiyorum. Çünkü bence fosforik asit, pH düşürme işlemi için en uygun asit. Çünkü molekül yapısında (H3PO4) bulunan 3 hidrojen iyonu (H+) sayesinde pH düşürme etkisi 1 ve 2 hidrojenli asitlere göre daha fazla olacaktır.
Ayrıca molekülde bulunan fosfor (P), toprağımda zaten çok düşük düzeyde bulunan yararlı fosforu artırarak cevizlerimin kök gelişimine katkıda bulunacaktır.

Bu görüşlerime katılıyor musunuz?

Kestiremediğim tek konu sulama suyunun asitlik (pH) düzeyinin ne olması gerektiğidir. Örneğin sulama suyumun pH'sını 4'e ayarlayacak kadar fosforik asit kullansam, bu şekilde haftada 1 defa olmak üzere 4-5 defa sulama yapsam fidanlarımın kökleri 4 pH'lı sudan zarar görür mü?

Değerli fikirlerinizdi öğrenmek istiyorum, şimdiden teşekkürler.

faruk demirel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön