View Single Post
Eski 01-06-2013, 21:27   #6
Sakaki
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Merhaba sn badrobot,

Benim süpürge tarzı başarılı bonsai çalışmalarında (ağacın sert geri budamasıyla elde edilenlerde) şu ana kadar gördüğüm 2 farklı yöntem var.

Birincisi ağacın sert geri budamasını yaptıktan sonra, sert budama yapılan noktanın etrafında çıkan (3-4-5) sürgünleri süpürge şeklinde terbiye ederek yapılan çalışma (aşadağıdaki çizimde solda gösterdiğim) ve verev (eğimli) bir şekilde yapılan sert budamadan sonra bir tepe sürgününü devam ettirip, onun hemen çevresinde veya biraz altında kalan dalları da tepeye doğru uzayan sürgünün etrafında yine süpürge şeklinde şeklinde eğiterek süpürge tarzını yakalama (aşağıda sağdaki resim).

oneri-1.jpg

Sizin örnekte gördüğüm kadarıyla tepede aynı noktadan çıkmış 4 sürgün var ve onun biraz altında (solda) tek bir sürgün var.

oneri-2.jpg

Yerinizde olsam bu AYNI noktadan çıkan sürgünlerden birini tepe sürgünü olarak seçip (1) gerisini alırdım ve ilerleyen dönemlerde biraz alttan çıkacak birkaç sürgünü daha (3 numaralı sürgün gibi) kullanarak yukarıda sağdaki gibi bir örnek üzerinde çalışırdım (Ben şu anda shohin erik adayımda bunu uyguluyorum, ona bakabilirsiniz).

3 ile işaretlediğim gibi alttan birkaç sürgün gelmese veya eksik gelse bile buralara ileride yapılacak aşı ile de sorun giderilebilir. Ama bence tepeye giden enerjiyi azalttığınızda ilerleyen zamanlarda o alt sürgünler kendiliğinden gelecektir.

Başarılar dilerim.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön