View Single Post
Eski 31-05-2013, 18:52   #106
kiziltan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Ankafar
Mesajinizin bir bolumune aklim erdigince cevap verdim. Tekrar okudugumde bir iki nokta daha gozume carpti.

Ortaginizin tez savunmasi Kabul edilmis, basarilarinin devamini dilerim. Benim once yazdigim konu isin metodudur. Ortaginiz bunun cok gelismisini yapmistir mutlaka, kac degisken varsa, her degiskenin kc secenegi sinanacaksa carpilir.

Soyle ki :

cilek turu 3
sulama sekli 3
ilac turu 2
ilaclama 2 sekli
ec 2
ph 2 denemek istersek 3x3x2x2x2x2=144 olasilik vardir
Yani her birini 1 kere denesek 144 dikim gerek, istersek herbirini 10ar adet deneriz olur 144x10=1440 fide.

Sayin ortaginiz bu metodoloji ile deneme yapmistir yoksa savunmasini dinlemezlerdi. Ancak ortaginizin elinde sizinki gibi buyuk bir sera olunca her olasiligi ornegi perlit, peat, talas, vs.. her birisini 50ser metrelik torbalarda denemis olabilir , hatta bu denemeyi domates, salatalik, biber icin ayri ayri da yapabilir. Konu vatman ise **** mtugrul, bu arkadaslarin butun serasi okadar nasil denesinler. Dogru sonucu bulsa bile sezon sonu batarlar Allah korusun. Derdim sadece metodolojiyi anlatmak.

Gelelim brokoli ve bruksel lahanasina.

Diyelim hasftada 200 kg cilek, 25 kilo bruksel lahanasi, 50 kg brokoli, 50 tane kavunumuz var. Istanbul ( levent ), Antalya ( oteller **** hal ) Ankara ( cankya) Izmir ( Karsiyaka) biz bu 2 kasa lahana, 3 kasa brokoli 50 kavunu buralarda hangi manava vrsek alir Arkdas. Hem de iyi fiyata alir. Almazsa goturursun Hilton Otele, goturursun luks lokantalara alirlar. Oncesi zor ama sonar sende devami oldugunu bilirlerse telefon bile acarlar adama.

Ama kalkip 20 donum x ( mesela) 30 ton domates yaparsan, ihracatci sana gelmez sen ihracatciya gidip al malimi dersin O da parani gec verir.

Vetman veya Ismail , veya mtugrul u gorunce diyecegimki arkadas su A frame in alt tarafini kumes teliyle kapasan atsan icine tavsani, bildircii bir zarari var mi? Gidip veterinierlere, ziraaycilere bir soralim ne dersin? Yerine , isitmasina para vermesek zarari yoksa neden yapmayalim, belki cilekden attigimiz yapraklari bile yer tavsanlar, hele marul yaptisan hepsini versen yerler eger zarari yoksa seraya.
Vetman arpa cimlendirme istiyo, ugrasiyor. A ftame lerin altini sugecirmez naylon bazli brandayla kapasa koysa sinilerde arpayi oraya, hazir sicak yer muhafazali yer, olur mu? Oldurmak icin beraber dusunelim. Olursa cikar vetman`in sera isitma parasi.

Vetman de tavuk var, ben hiontlilerin kurdugu yari profesyonel biogas unitelerinin plan ve calismalarini biliyorum, anlatirim ona yapar birtane, takar iki uc tane kat kaliriferine, dener bakalim, olduysa sera isitmasi, verir cizimleri resimleri foruma herkes yapar var4sa besisi ya da tavugu.

Neyse benim anlayisim bu, aklima geleni yazarim soylerim, deneyen yanlisini bulur duzeltiriz ortaya hep birlikte bir cozum cvkaririz. O zaman dost oluruz, arkadas oluruz.
Basarilarinizin devamini dilerim, ortaginiza da tebrikler
Engin Kiziltan

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön