View Single Post
Eski 30-05-2013, 09:35   #96
kiziltan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Merhaba
Begenenler olmus, devam edelim.
Forumda eski yazismalara bakiyorum vakit buldukca. Balkonda ayni sisteme yerlestirilmis 10 tane domates fidesi, sonuc pek parlak olmamis, hep soruluyor hata nerede?

Arkadas 10 taneyi 2 ser adetten 5 e bol. Bu bes gruba farkli EC ver, kullandigin malzemeleri perlit, peat falan farkli yap, gubreleme surelerini farkli yap. Sonunda ikisi yasasin ama hangi degerlerin ise yaradigini bulmus ol.Yetmez mi? Hastalananlar olursa farkli ilaclari farkli doz ve surelerde denersin, iyi olmaz mi? Bunlar ARGE metotlari, uymakta fayda var. Topraksiz kavun ve cilek icin internetteki universite sitelerini, forumlari, aciklanan arastirmalari 2 yildan fazladir takipteyim. Ancak simdi baslama cesareti buldum.

Bu isi gosterildigi kadar kolay degil, olmasini beklememek lazim. Bitkiyi her istedigi kosulu saglayip, birim alana olabildigince fazla yerlestirip is yapmak istiyorsun, enufak hata husran ! Ayni tavukculuk gibi, kumese maksimum sayida tavuk koy, bas ilaci, bas yemi, bas hormonu, hassas degil mi? Her zorlamanda risk artmiyor mu? En onemlisi eskiden yedigim tavuk yok piyasada, sizce var mi? Ayni mantikla degerlendirince, mis gibi kokan cilek yok artik diye sizlanmanin anlami da yok, zaten olmasi imkansiz. Sartlari fazla zorlamaz, biraz planli programli ARGE ile bu is ufak capta yapilabilir, buyuk yapacaksan vereceksin parayi muhendisi calistiracaksin.

Soyle dusunmek lazim, uc bes foruma bakip, iki kitap okumayla ziraat muhendisi olunmaz, o insanlarin cektikleri zahmete haksizlik olur.Amatorce yapsan 500 m2 sera yaparsin, ciktinmi 2-3 bine muhendis istihdamedeceksin, yoksa batarsin. Soyle soyleyeyim, 2, 3 tane tip kitabi alip dogum uzmani oldugunu sanip esinin ya da yakinlarinin dogumunu yaptirmaya kalkir misin arkadas? O zaman amatorlugun zevkini alirken zararina katlanacaksin.

Bu dusunceyle karar verdim rahatca, 1000 m2 ile cilege baslayacaksam, Izmir, Kutahya, Antalya, Mersin forumde tanisdiklarimi ziyaret edip izin verirlerse seralarini gezecegim, uzman olarak Alper Bey ve Kudret Bey`den yardim isteyecegim ( onlarin tecrubelerini bedava aktarmalarini beklemiyorum, ucuz etin yahnisi olmaz) iste ozaman riskim minumum.
Uzun oldu ama sanirim dogrular bunlar.
Engin KIZILTAN

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön