View Single Post
Eski 29-05-2013, 20:16   #251
menekşecibaba
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-01-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız Mesajı Göster
9 saksı menekşem var ama yan sürgünler dışında çoğaltma yapamıyorum. suda ve toprakta denedim başarısız oldum şimdi yine toprakta koyduğum yapraklar var 1 ay kadar oldu kimi çürüdü bazıları hala duruyor ama bir değişiklik yok. normal bahçe toprağı kullanıyorum ve menekşelerim çok sağlıklı. neden üretemiyorum acaba yardımcı olurmusunuz...
Sayın eceyıldız , menekşe yaprakları gerekli şartlar sağlanırsa çok kolay köklenen bitkiler.Köklendirmek için bahçe toprağı uygun değildir. Köklendirmede kullanacağınız karışım hafif ve gözenekli olmalıdır.Biz genelde torf+perlit+vermikulit karışımını kullanıyoruz. Ama bunları bulamıyorsanız geçirgen özellikli sırf torf veya dere kumu karışımı , funda toprağı olabilir.

Menekşenin kökleri çok naziktir ve çabuk bozulur. Yumuşak, havadar bir toprağı küçük bir pet bardağa koyduktan sonra herhangi bir cubukla toprağı aralayıp yaprağı yerleştirdikten sonra, toprakla bastırmadan örtmek ve ardından sulamak yeterli dir..
Genellikle yaprağı diktikten sonra sera kabı olarak kullandığımız yarı şeffaf plastik kutularla bitki belli bir büyüklüğe gelinceye kadar korumak nemin muhafazası ve hızlu gelişimi için çok faydalıdır. Böylece hem sıcaklığı hem de nemi korumak mümkün olur. Ayrıca çürümeyen yaprak mutlaka yavru verir , biraz sabır .Bu işin formülü sabır dır.

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön