Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MehmetFatih
Botrytis cinerea(kurşuni küf) sorunu bence çilekte en önemli sorunlardan biri ve bununla uğraşmaktan bıkmışken şimdi bir de örümcek ağları ortaya çıktı.Bu konuda aynı sıkıntıları yaşayan arkadaşların görüşlerine ihtiyacım var.Örneğin ilaçlama yaparken nelere dikkat edildiği,kaç günde bir ilaçlama yapıldıgı,kutu bitmeden her ilaçlamada değişik ilaçmı kullanıldıgı yoksa her kutunun bitiminde farklı ilaçmı kullanıldıgı,hastalık kontrollerinde ne gibi yöntemler uygulandığı vs ayrıca biz 1 metreye 12-13 fide dikmiştik bence bitkilerin havalanmasının daha iyi sağlanması ve mantari hastalık ortamını asgari seviyeye indirmek için 1 metreye 6 ila 8 adet fide dikilmesi daha mantıklı diye düşünüyorum bu konuda da fikirlerinizi almak isterim saygılarımla sevgiyle kalın.
|
Bir metreye 12-13 fide çok evet hastalık olduğunda çok hızlı yayılır ve bitki başına verim düşer. Mantar hastalıklarında özellikle sera içi nem dengesine dikkat edin. %80 civarındaki nemde mantar hastalıkları sizin kontrol edebileceğinizden hızlı yayılır. Böcek var ise hangi tip olduğunu kontrol edin bazıları gece çıkar gün içerisinde diplerde saklanır gündüz ilaçlama yapmanız bu yüzden işe yaramaz (bknz:yeşil kurt) Mantar ile ilgili ilaçlama sonrası nemi azaltın ve mantar olabilecek herhangi bir yaprak çiçek, çilek vs hepsini yok edin bunu yaparken kesinlikle ve kesinlikle sterilizasyona önem gösterin ki diğer yapraklara yayılmasın. Bu arada mantar hastalıkları böcek var ise çok hızlı yayılır (mantar sporları böceklerin ayaklarına yapışır onlarda serayı dolaştıkça yayar). Birde nem yüksekse sporlar vegetatif döneme girip hastalığı çok yayar.
Böcek trips değil ise kutu bitmeden zaten böceklerin yok olması gerekir trips bence çilek üretiminde yaşayabileceğiniz en büyük sorun. Kısa sürede ilaçlara direnç geliştiriyorlar. Açıkçası sizin trips var mı yok mu diye bakmanızda fayda var. Örümcek ağlarını kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Saygılarımla