View Single Post
Eski 10-06-2007, 23:05   #132
clypnoclia
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-05-2007
Bu forumda ilk karşılaştığım en çarpıcı bilgiyi bu başlıkta edindiğimi söylemeliyim. Yıllardır cam güzeli (impatiens walleriana) yetiştiririm, ilk defa aynı cam güzeli bitkisinin beş sene boyunca canlı tutulabildiği iddiasıyla karşılaşıyorum.

Cam güzeli tek yıllık bir bitkidir. Bir bahardan diğer bahara kadar topraktan alabildiği kadarını size yansıtır ve havalar soğuduğunda da size veda eder.

Fakat sezon sonunda veda eden tek yıllık bir bitkiden çelik alıp devam etmek...

Bunu hiç denemedim aslında, çünkü mantıksız geliyordu. Sonuçta bir bitkiden alınan çeliğin yaşı o bitkinin yaşını taşır; tıpkı o bitkinin tüm özelliklerini taşıması gibi.

Elbette bunu deneyeceğim. Geçen sene her biri farklı renk ve türde büyük bir koleksiyon hazırlamıştım, fakat sezon sonunda içlerinden sadece birkaçı tohum verebildiği için bütün koleksiyonumu kaybetmiştim.

Şimdi bu "çelik alıp devam etme" bilgisini tecrübe edeceğim. İşe yaramasını umuyorum, zira tohumla çoğaltma yöntemine güven olmuyor. Ayrıca bir sonraki dönemde piyasada aynı türleri bulabilmenin garantisi yok.

Cam güzeli gerçekten toprağın ve kapladığı alanın hakkını veren bir çiçek. Arkadaşların dediği gibi, üzerinden çiçeğini eksik etmiyor. Bence yarı gölge - gölge bahçelerin olmazsa olmazı.

clypnoclia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön