View Single Post
Eski 23-05-2013, 12:22   #57
orkide01
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-05-2013
altay ceviz hakkında

sayın altaycevizi hangi turdan hangi yemekten hangi ağırlamaktan bahsettiğinizi anlayamadım. millette zannedecek ki turistik geziye mi çıkıyoruz.

biz geldik ve bahçeniz ile fidanlıklarınızı gördük yaklaşık olarak bir saat orada bulunduk biz millet olarak çok misafirperveriz bunu hepimiz kabul ederiz. ama sizin orada okadar kalmamıza rağmen oturacak tek bir sandalyanız dahi yoktu .ikram edecek bir bardak çayınız yoktu belki göreneklerinde adetlerinde yoktur diyerek normal karşılamıştık ama yazınızdaki turdan ağırlamaktan misafirliğinizden bahsettiğinizi görünce ozaman bize niye çifte standart uyguladınız diye sizi eleştirme hakkımızın doğduğunu inanarak bu yazıyı yazmak zorunda kaldım . (acaba biz üst düzey bir bürokrat olmadığımız için mi böyle ağırlandık.)
kamuoyu ve bu sitedeki arkadaşları bilgilendirme adına asıl meselemiz olan altaycevizi hakkındaki gördüklerimi ve yorumlarımı sizlere aktaracağım.

görüşmemizde bu cevizlerin 3 ve 4 yaşında olduğu bunların akasya ağacına aşı yapılarak elde edildiği ve altı çeşit olduğu söylendi.sonuçta bahçeye gittik bahçedeki cevizleri gördük bahçedeki cevizlerin 3 çeşit ve 3 yaşında olduğunu söylediler.hani 4 yaşındaki cevizler yok.yaklaşık 200 adet ceviz olabilir(tahmini) bize gösterilen karışık bir şekilde dikilmiş altay 1,2,3 şeklinde olduğunu söylediler.bu gördüğüm agaçlardaki meyve tutumundan bahsedecek olursak 4 veya 5 tanesinde güzel meyve tutumu vardı. diğer ağaçlarda neden yok dendiğinde onların çiçeklerini hoca dökmüş olabilir dediler.

oysaki bizim gittiğimizde ağaçların çiçekleri yeni açmıştı. altlarına baktım acaba hakikaten koparılmış olabilirmi diye göremedim peki bunların erkek çiçekleri yokmu dedim hiç bir cevap alamadım.belkide erkek çiçeğin neolduğunu bilmiyorlardı. anladım ki cevizi bilmeyen birileri karşımda. oradan fidanlığa geçtik ,baktım gördümki 100 binlerce fidan. bir yıl önce ekilip çıplak kök olarak yerlerinden sökülüp torbalara alınmış fidanlar.fidanların durumu sade toprakla hazırlanıp poşetlere doldurulmuş.

arkadaşlar bu gördüklerimden sonra acizane bildiğim kadarıyla biraz yorum yapmak istiyorum bu yorumlar kendi yorumlarım olup sizlerin dikkatine sunulmuştur.

bizim milli çeşitlerimizden maraş 12 cevizinin (salkım ceviz) meyve dallarını yanyana getirip bir fotoğraf alsak altay ceviziyle aynı görüntüyü vermez mi.salkım cevizlerin meyve yapısı küçük olduğu için (7,8 gram)ticari olarak üretimi çok kısıtlıdır. altay cevizinin kaç gram geldiği konusunda hiç bir gözlem olmadığından ne kadar ticari olarak düşünülebilir. çünki bu kadar yüksek ceviz dikimi olduki mutlaka bunun sonucu ihracata dayalı olacaktır. ektiğimiz cevizin kalitesi(kabuk kalınlığı,yağ oranı,proteinoranı,iç rengi içerdiği faydalı asitler, vitamin oranları.....) çok önem kazanmaktadır. onun için ceviz dikimi yapılırken mutlaka bildiğimiz ticari çeşitlerden bahçe oluşturmak zorundayız.

sayın altaycevizi yetkilisi rusyadan çuvallar dolusu getirilip ekilen cevizlerin 3 veya 4 yıl önce ekilen çok verimi olduğunu iddia ettiğiniz cevizlerin aynısı olduğunu nasıl garanti edebiliyorsunuz. 3 veya 4 yıl önce ekilen (benim tahminim büyük olanlar 4 yıllıktı) bu ağaçlarda ortalama meyveyi 10 gram(gelmesi çok zor)geldiğini var sayarsak (25 kg için) 2500 adet meyve olması gerekir. siz bu sayıyı ağaçlarda gördünüz mü.

bir diğer sorum 4.yıldan sonra ağaçları sulamayın diyorsunuz neden dediğimde iç kararması yapacagını söylüyorsunuz (hocanızın dediği). peki bukadar meyveye yatmış bir ağaç sulamadan meyvelerini nasıl büyütecek,aynı zamanda nasıl sürgün yapsında gelecek yıla meyve gözü hazırlasın.sürgün hazırlaması çok önemli yoksa sürgün yapamazsa ağaç biryıl verir bir yıl vermez.hoca dahil olmak üzere hiç birinizin akademik kariyeri olmadığı için gerek yetiştiricilik gerek tescil anlamındaçok büyük sıkıntınız olur.tescil için tarım bakanlığı,ziraat fakülteleri,damızlık ağaçlarınızın en az 4 veya 5 yıl bu ağaçların tüm gözlemlerinin yapılması ve sonunda olumsuz bir sonuç çıktı.

peki sizden fidanları alanlar ne yapacak.siz kendinizi vatandaşın yerine koyun ne düşünürsünüz.beni yanlış anlamayın hiç bir akademik çalışma yapılmadan yetiştirilen ürün tesadüfler üzerine kurulmuştur .milyarlarca yatırım yaparak böyle birbahçen olmasını ister misin (ben milyarlarımı risk ediyorum dersen ona sözüm yok).hoca dediğiniz şahsın hiç bir akademik çalışması yok. çok iyi bir insan olabilir,çok iyi bir çiftçi olabilir,çok iyi bir bahçıvan olabilir ama onlar ayrı şeyler.

ayrıca bahçenize büyüklerimizden ziyaretler olduğunu yazmışsınız buziyaretlerin olmasındaki sebep nedir.bu ziyaretlerden bu cevizin onayladığı anlamı çıkmaz. diğer bir önerim dalları birleştirilerek değil de tek bir ağaç şeklinde bir fotoğraf koyarsanız görüntü açısından daha iyi olur diye düşünüyorum.saygılarımla.

orkide01 Çevrimdışı   Başa Dön