Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hbeki
sn. orfozi bilginizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler ve foruma hoş geldiniz.Ben bursa büyükorhan'da 15 donumluk bı arazıde badem yetiştirmek istiyorum.Bulunduğumuz yer dursunbeye yakın.zaten yukarıda da fotografları var sizce hangi tur badem fidanı kullanmalıyım?saygılarımla
|
Sayın hbeki ben badem yetiştiren bir aileden geliyorum.Hayatım boyunca sadece yaz tatillerinde badem ile haşır neşir oldum.Bu işin uzmanı asla değilim.Söylediğim gibi verdiğim bilgiler kaba saba ve ticari amaçlı.
Birkaç yıldır Balıkesir'de oturuyorum ve bu bölgenin iklimini az çok tanımış oldum.Orhangazinin de (Marmara olması dolayısıyla) iklim koşullarının aynı olacağını farzederekten şunu söyleyebilirim.Bu bölgede badem kurak iklim veya akdeniz iklimindeki kadar iyi olmasa da yetişir.Özellikle Manyas tarafında tek tük rastladım.Kışın yağışlı geçmesi bir avantaj.Ama kar yağması dezavantaj.İki üç sene önce Datçaya yıllar sonra (yüksek yerlere olmak üzere) ilk defa kar yağmıştı.Ben şahit olmasam da badem çiçeklerine zarar verdiğini duymuştum.Tabi burada dolunun vereceği zarar kadar bir etki söz konusu değil.Zaten dolu riskini gözönüne alırsanız her yıl yağadabilir yağmayadabilir.Önemli olan çiçek zamanı.
Nem oranı buralarda çok yüksek, ki Datça'da sıfıra yakındır.Ama nem oranının bademe etkisi nedir hiç bilmiyorum.Araştırmak lazım.
Fidana gelince.Yanlış hatırlamıyorsam biz de normal (sıra bademi) badem cinslerinden olan yerel ismi ile "kababağ" bademi fidan için kullanılıyordu.Meyvesinin kabuğu şeftali çekirdeğinin uzuncasını andırır.Buralarda rastlamadım.Daha sonra büyüyünce nurlu ve akpayam denilen iki badem cinsinden birisi aşı yapılırdı.Aslında fidandan çok aşı daha önemli.
Dediğim gibi ben uzmanı değilim ve ayrıntıları araştırmak lazım.
Umarım yardımcı olmuşumdur, yeni ve doğru bilgilere ulaşırsam mutlaka burdan size iletirim, arazinizde illaki badem yetişir.Ama önemli olan fidanlar büyüyünceye kadar dikkatli olmak, iyi çalışmalar