Sn. Murat sizin yazınız benim cevabın altına oturunca herhalde karşılıklı yanlış anlaşıldık.
Yaşadığım bölgede ilçe ziraatin kapısını defalarca çaldım, bünyesinde çok değerli ziraat uzmanlarını devlet yok toprak desteği yok fidan teşviği dosyalarıyla çalıştırıyor, maalesef uzmanların saha çalışması için zamanları yok, ülkemizin tarım politikası acı ama gerçek bu maalesef.
Sn. Reis sizin fidan dikiminden evvel yaptığınız toprak altı fenni gübrelemesi uygulamasını geçtiğimiz kış katıldığım edremit zeytincilik enstitüsünde düzenlenen seminerde şimdi ismini hatırlayamadığım Ege Üniversitesi bitki besleme bölümünden emekli olmuş değerli bir hocamız; fenni gübrelemeden önce açılıp güneşte asgari bir ay 80-80 cm. havalandırılmış çukurda yanmış çiflik gübresi koyup üstüne yine yanmış bir ince tabaka toprak onun üstüne yazınızda bahsi geçen fenni gübrelemeyi üçlü saç ayağı olucak şekilde yapılmasını tekrar üstüne yanmış biraz kalınca toprak onun üstüne dikim yapılacak fidanı oturtmamızı kesinlikle fidanı direkt gübrenin üstüne konulmaması gerektiğini söyledi.
Ben bu uygulamayı bu sene dikim yaptığım üçyüz fidanın 280 tanesinde uyguladım, yirmi fidanda ise gübreleme yapmadan direkt dikim yaptık, iki aylık gözlememiz şu; altta çiflik üstte fenni gübreleme ile hazırlanan çukurlara konan fidan ile gübresiz fidanlarda büyüme gelişimlerinde şimdiden gözle görülür fark var.
Altan gübreli fidanların belki tamamında çıkan çiçekleri tek tek ellerimle yolmaktan yoruldum desem abartmış olmam. Birde fidan çukurlarını kepçeyle geniş 80-80 cm. ölçülerinde açtırdım, işçilik maliyeti fazla oldu ama sonuçta değdi inancındayım.
Diktiğimiz tür ayvalık yağlık türü bizim yerli diye tabir ettiğimiz zeytin türü, sizin dikim yaptığınız trilyaya göre büyümesi ve çocukluk evresi daha nazlı olduğundan biraz fazla ihtimam gösterdik.
Size mutlaka zaman zaman açılan Yalova Tarım il müdürlüğü ve Edremit'teki zeytincilik ensititüsündeki seminerlere ve gelecek yılda inşallah yapılır İzmirdeki zeytin ve zeytinyağı paneline katılmanızı öneririm, buralarda kafanızda oluşan soruları soracağınız birebir uzman ve akademisyenlerle tanışma fırsatı yakalamış olursunuz.
Sn. Reis baba evet zeytinliğimiz mevcut, hem yaşlanan ömürlerini tamamlamış söktüğümüz kaysıların ve aşı tutturamadığımız soğuktan zarar görmüş delice köklü zeytinlerimizi akıllı fidanla hem yenileme hemde yaklaşık üç-dört yıl evvel soğuktan çok zarar gören ağaçlarımızı tedavi etmekle meşgulüz.
Dört parça zeytinliğimizde; 2 aylık bebeden 60 yaşa varmış genç delikanlılara kadar herboydan karışık ağaçlarımız var
Budama konusunda kurular hariç(onların herzaman temizlenmesi gerekşir) iki yaşı tamamlayıncaya kadar fidanları elletmeyin, üç yaşa gelmiş fidanları mutlaka ama mutlaka konunu uzman çevrenizde bu işi iyi bilen kişilere budama yaptırın. Olgun zeytin ağacı ana dalarının kesilmemesi şartıyla yapılacak her tür budama hatasını kaldırır ve kendini yeniden onarır, fakat fidanda yapılacak şekil budama hatasını tamir etmek mümkün değildir. Onun için size tavsiyem sert soğuk aylar geçip mart ayının 15 ile nisan ilk haftası arasında fidanlar üç yaşında iken şekil budamanızı yaptırın.
İşin planlaması açısından zamanı gelmeden bu kişiyle sözleşin gerekirse üç beş fazla verin fidan şekil budaması önemli alttan sağlıklı ve diğerlerine nazaran gelişkin tek gövde yapılacak dalın tespiti çok önemli. Birde mutlaka fidanlarda üç yaşdan sonrada her yıl fakat çok hafif şekile yardımcı budamaları yaptırın.
Budama yaptırırken bize gelenlere ricamız şudur; lütfen her yıl bahçemize gelicek, her yıl aynı ağacı tekrardan budayacak, şekilde dört yıl sonra çıkması gereken dalı şimdiden çıkartmadan üç yıl mahsulunu aldıktan sonra çıkartılacak şekilde budama planlaması yaparak, ağaçların içini kabak çiçeği gibi fazla açmadan fakat çok sık da bırakmadan, bodur kiraza çevrilmeden ve budanmış bir ağaçtan diğer ağacın rahatklıla görülmeyeceği sıklıkta, ağacın etek dallarına fazla dokunmadan kesimin yapılması, gelebilecek doğa felaketlerine karşı ağaçta bir tane sigorta şahların bırakıldığı yeterli ışığın ve havalandırma olduğu bir kesimi söyleriz erbabıda ona göre keser
Budamaya gelenlere mümkünse her yıl yeni kesim testerlerini siz verin, bahçenizde dal kanseri v.b. hastalıklı ağaçlara vurulan testereleri %10.luk çamaşır suruna batırıp dezenfekte etmeden diğer ağaçlara vurdutmayın. Kesilen dalları bahçeden acil uzaklaştırın. Birde her kesimden sonra mutlaka ağaçlarına bordo bulamacı uygulayın.
Belki bu işe sonradan başlamış olabilirsiniz düşüncesiyle şu görüşümüde aktarmak isterim; bahçenizde çalıştırdığınız insanların gönlünü hoş tutun, sigara içiyorsa sigara içmiyorsa mutlaka çikolata meyva suyu benzeri şeyler arada ikram edin, onlarla sevgiye dayalı mesafeli ilişki kurmaya çalışın, insanımız güzeldir sevgiyi anlar saygısıyla karşılık verir.
Tabiat sevginin ve saygının olduğu emek verilen yerleri karşılıksız bırakmaz, hele zeytin çok kutsal ve mubarek bir ağaçtır baktığınızda verdiğiniz ilgi kadar karşılığın olduğunu hissettiğiniz an doğru yoldasınız demektir.
Kolay gelsin sevgi ve saygılarımla