View Single Post
Eski 20-05-2013, 20:17   #3699
Erdem
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-02-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka Mesajı Göster
Şuan bahçede tozlayıcı oranı ise 450 chandler için 15 franquette 10 adet fernette. Kuruyan chandler olursa yerlerine franquette diksem olur mu sizce yoksa bu kadar tozlayıcı yeterli mi?
Ceviz bahçesi için % 5 kadar tozlayıcı yeterli. Ancak Chandler için Fernette daha uygun bir tozlayıcı. Chandler'ın tozlayıcısı olarak dikilen Franquette 6 yıl sonra erkek çiçek verir. Fernette 2-3 yıl sonra erkek çiçek verir. Bu nedenle tozlayıcı olarak Fernette daha uygundur.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka Mesajı Göster
Çapaladığım fiğleri toprağa karıştırmak zor oluyor ben de sizin dediğiniz gibi malçlama yapıyorum. ! karış mesafeyi de belirttiğiniz şekilde açık bırakıyorum. Az biraz bilgimizle de doğru yapıyormuşuz demek ki
Bu konuda daha önceki bir mesajda da bahsettiğim Masanobu Fukuoka'nın Doğal Tarımın Yolu kitabını okumanızı tavsiye ederim. Gerçekten insana çok farklı bir ufuk, bakış açısı veriyor. Ayrıca bahçe toprağının iyileştirilmesi ile ilgili tavsiyeler var.

Örneğin bu gün ben bu kitapta anlatılan kil topları ile arkadaki deneme bahçemize ayçiçeği tohumları ektim Hatta fidanları dikerken ne ot ilaçlaması yaptım, ne yabani otları biçtim. Sadece fidanların altına malç uygulaması yaptım. Şu ana kadar fidanlar sağlıklı görünüyorlar.

Çok az bir bit ya da akar zararı görünüyordu. Ona da kekikten yaptığım doğal bir ilaçla müdahale ettim bakalım nasıl olacak. Bu konuda Masanobu Fukuoka'nın yöntemi etrafa tam tersine bitler için yaşam ortamı olabilecek akasya gibi ağaçlar ekmek. Böylece yaprak biti sayısı ve avcı böcek sayısı bu ağaçlarda artıyor. Sizin meyve bahçelerindeki yaprak biti sayısı arttığında ise bu avcı böcekler toplanıp güzel bir ziyafet çekiyorlar

Ayrıca akasya türleri tanen içerdiği için akarlara karşı doğal bir koruma sağlıyor.

Kısacası şimdiye kadar bu kadar beğenerek okuduğum tarımla ilgili bir kitap hatırlamıyorum.

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön