[QUOTE=Zafer İLKEN;1156318]Sevgili Plumeria dostları
Sayın can17can'ın göndermiş olduğu fotoğraflar üzerinden -sizlerin ve sn can17can'ın izniyle-bu işe gönül vermiş birisi olarak bazı fikirler beyan etmek istiyorum. Gördüğüm resimlerdeki plumlar boylarına göre çok ince ve kökleri yeterince gelişmemiş; bunun iki nedeni olabilir:.....
QUOTE]
Merhabalar,
bende bu konudaki gozlemimi paylasmak istedim.
yaklasik 2-2.5 yil kadar once 10-15 adet plumeriayi tohumdan yetistirmeye basladim. bazilari daha hizli bazilari daha yavas gelişim gosterdiler. Evimiz guneydogu cepheli (ankara), ciceklerin bulunduklari yer surekli isik alan aydinlik bir kose, ayrica gunde 4-5 saat dogrudan gunes isigina maruz kaliyorlar.
gectigimiz yil, yaz basinda vasat gelişim gosterenlerden 2 tanesini daha fazla gunes almalarini teminen meyve bahcemize goturdum (bandirma). Evde kalanlar boy olarak daha fazla uzadilar ama ciceklenme veya cicek dali oluşturma ile alakali hicbir hazirliklari olmadi. Bahcede olanlar ise daha kisa olmalarina ragmen hem govde olarak yaklasik 2 kattan daha fazla kalinlaştilar, hem de kışa girerken cicek dalinin ucunu gosterdiler.
Gectigimiz hafta tekrar bahceye tasidim, uyanmaya basladilar, sanirim yakin zamanda ikisinin de cicekli resimlerini sizlerle paylasabilecegim. renklerini cok merak ediyorum.
Boylece; gunes ve sicakligin plumerialarin gelişimleri uzerindeki etkilerini yakindan gormus olduk.
selam ve sevgiyle....
|