View Single Post
Eski 19-05-2013, 19:51   #80
Muda
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mahir0502 Mesajı Göster
merhaba sayın aydoner, söylediklerinize ben de katılıyorum; tohum ve fidan konusunda ülkemizde herhangi bir standart yok, insanlar tutturdukları fiyattan hemda menşei belli olmayan ürünleri satıyorlar. Daha önceki bir yazınızda Orman Bölge müdürü veya fidanlıkla ilgili bir müdüriyette çalıştığınızı okumuştum, yanlış hatırlıyor da olabilirim beni bağışlayın.
Ben de kendimce ağaçlardan tohum topluyorum, şimdiye kadar yüze yakın ağaç veya çalının tohumunu topladım. Sizden bir konuda yardım almak istiyorum. Defalarca göknar tohumu topladım ve ektim ama şimdiye kadar hiç çimlendiremedim. Tohumları tam da kozalakların kendi kendine parçalanmaya başladıkları dönemde topluyorum ve onları kuru bir ortamda muhafaza ediyorum. Takip eden ilkbaharda nisan, mayıs gibi ekiyorum. Tohumların üzerini en fazla bir santim toprakla örtüp sürekli nemli kalmalarını sağlıyorum ama nafile henüz bir başarım yok. Bana bu konuda yardım ederseniz çok sevinirim. Ayrıca köyümüzün ağaçlandırılması için mümkünse fidan desteğinizi bekliyoruz. Şimdiden çok teşekkürler.
Bazı bitki türlerinin tohumlarının döküldükten sonra soğuk ortamda yani kışı geçirmesi ve bahara çimlenmesi gerekiyor. Bu nedenle arkadaşlarımız soğuk yastıklama yapıyorlar. Siz tohumları kuru yerde bekletmektense bahçe içine ekerseniz kışı dışarıda geçireceği için çimlenme ihtimali artacağını düşünüyorum. Tabi tohumları ekerken bir kısmını toprak yüzeyinde bir kısmını ise kademeli olarak üzerine çeşitli miktarlarda genellikle en çok tohum boyu kadar toprak eleyerek ekmenin daha güzel olacağını düşünüyorum. Tabi bir kısım tohumu daha az veya daha fazla derinlikte ekerek sonucunu deneme yanılma ile görebilirsiniz. Bir kısım tohumlar ise belirli bir süreçten geçmek durumunda. Ardıç'ı yanlış hatırlamıyorsam hiç bir şekilde çimlendirip ağaç olmasını başaramayan Rus'lar en sonunda ardıç kuşlarını götürmek zorunda kalmışlar. Ardıç kuşları ardıç tohumunu yedikten sonra belirli bir sindirim sonunda tohumun çimlenebileceği bir şekilde başka yerlerde çıkmasını sağlamaktaymış. Tabi Türk bilim adamları odun kömüründe ardıç tohumundaki çimlenmeyi önleyen yağı, vs. uzun zaman geçtiği için tam hatırlayamıyor olabilirim belirli bir süre bekleterek çok yüksek bir miktarın çimlenmesini sağlayabilmişler. Hangi tohumun ne şekilde çimlendiğini araştırarak ve deneme yanılma ile çözmeye çalışacaksınız. Ben arkadaşımın Hollanda'dan getirmiş olduğu ezan çiçeği tohumlarını çimlendirememiştim. Daha sonra bir tanıdığımda yetiştirdiğini anlayınca özel olarak o ilçeye giderek bir miktar fide ve tekrar tohum almıştım. İki yıllık oldukları için fideler çiçek açtılar ve tohumlarını döktüler ve ben onları yetiştirmeye başlayabildim. Aslında çok basit bir sistem. Ben ilkbaharda değil biraz daha geç tohumları ektiğim ve muhtemelen üzerlerini örttüğüm için tohumlar çimlenemiyorlardı. Aynı tohumları arkadaşlarımıza vereceğim için çimlendirmeye çalıştım. En azından arkadaşlarımıza çıkmayan tohumlar vermek istemedim. Tohumları ektikten sonra domates ve onların üzerine süt süzgecini elek olarak kullanarak çok ince toprak eledim. Diğer tohumların çoğu çıkmasına rağmen ezan çiçeğinin tohumları çok sonra çıktı. Elek ile elediğim toprak bile bir kısmının üzerine çok gelmiş.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön