Ben böyle bir durum yaşamıştım, phalaenopsisimin iki çiçek sürgününün çiçekleri geçtikten sonra yavrular oluştu, önce biraz kök verdiler, daha sonra köklerin hareketi durdu ve keikiler çiçek açtı. İkisi de 3er adet çiçek verdi, çiçekler de pek kısa ömürlü olmadılar aslında. Şu anda başka bir phalaenopsisimin üzerindeki iki adet keikinin biri de çiçeğe kaldı. Bu bitki üzerindeki yavrular yaprak gelişimi gösterdikleri halde köklenmemişlerdi, yakın zamanda kök vermeye başladılar, kökler biraz büyüdükten sonra da (yaklaşık 4-5 cm) çiçeklenme başladı, şu an bir sorun görünmüyor.
Çiçeklenme biter bitmez çiçek sürgünlerini kesmeyi pek de doğru bulmuyorum (bilimsel bir dayanağım yok, tamamen hissiyat

) Doğal phalaenopsis türlerinin bazılarında eski çiçek sürgününün tekrar tekrar çiçeklenmesi yıllar boyunca devam edebiliyormuş (hangilerinde bu özelliğin olduğu konusunda çok emin değilim, fi tarihinde okuduğum bir bilgidir). Elinizdeki bitkinin seceresini bilmiyorsanız (ki çoğunluğu Hollanda mezat malı olduğu için, etiketli bir phalaenopsise sahip olmanız çok düşük bir ihtimal), bitkinizin nasıl davranacağından da çok emin olamazsınız, bu nedenle çiçek sürgününü hemen kesmek yerine biraz bekleyip gözlemlemek, bence, daha mantıklı. Elimdeki phalaenopsislerden birinin (ki kendisi etiketlidir, "bro. lancer") eski çiçek sürgününü kesmemiştim, bir müddet bekledikten sonra sürgün ucundan tekrar harekete geçti ve şu an birbirinden güzel ve sağlıklı 5 çiçeği var, ayrıca yeni bir çiçek sürgünü daha oluşmaya başladı. Eğer çiçeklenme veya yavru oluşmayacaksa, çiçek sürgünü bir müddet sonra zaten kendiliğinden kuruyor (tecrübelerimle sabittir).