View Single Post
Eski 17-05-2013, 20:00   #16
adalet
Ağaçsever
 
adalet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-05-2013
Şehir: Elazığ
Mesajlar: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi durdu Mesajı Göster
sayın adalet,
öncelikle asmaların arasına ceviz dikmeyiniz, nedeni bildiğimiz kadarıyla ceviz ağaçları bir tür kimyasal salgılıyor. bu salgıladığı kimyasalda ceviz altında hiç bir ürün yetişmesine imkan vermiyor. bu bilgiyi bu konuda uzman olanlar bir proğramda söylemişlerdi. İnsanlar bile bu salgı nedeniyle ceviz ağaçlarının altında daha derin uyurlarmış. bizde sizin gibi yeni öğreniyoruz deniz seviyesinden 1500 rakımda yaşıyoruz. 42 dekarlık alana ceviz yapacaktık arazi kenarlarına eski cins buralarda yaşayan cevizlerden diktik ama ilk kış ta uc surgünlerine don vurdu. bu nedenle ceviz yapmaktan vazgeçtik badem gömdük. ama cevizler duruyor tepelerini aldık zaten küçüktüler yeniden sürgün verdiler. Biz baktığımız tarım proğramlarından şunu öğrendik ceviz konusunda boylanması için ceviz uyanmaya başladığında sadece uç filiz bırakılıp altaki ne kadar sürgün varsa kırılacak. iki ayda bir karış boy attılar denenmiştir. bu yıl dondan korumak için uç sürgünleri mümkün olduğunca filiz kalmaması agustos ayından sonra su verilmeyecek uç sürgün kalınlaşacak ağaç büyümeyi durduracak. bakalım deneyip göreceğiz. birde izole borular var onlardan alıp sürgünün ucuna takılacak soguktan korunacak. bazı yerlerde gördük işe yarıyor.
saygılarımla
sayın durdu;

Eskilerin tabiriyle ''ceviz ağacının altına gündüz vakti oturup dinlenenleri uyku basarmış'' derler. Doğru bir bilgidir. Kadim geleneklerimiz hiç bir zaman bizi yanıltmaz. Benim araştırdığım kadarıyla da cevizi diğer bitkilerden farklı kılan şeyin fotosentez olayını gece değilde gündüz yapmasıdır. Bu durumda gündüz vakti ceviz ağacının altında muhteşem dolulukta karbondioksit oluşumu nedeniyle hem bitki, hemde oksijen azlığından yaşam kısırlığı yaşanması pek mümkündür. Bu yaşam kısırlığının ben üzüm gibi arsız bir bitkiyi etkilemeyeceğini düşünürken sizin gibi çevremdeki bütün arkadaşlar dost ve bu işin kompedanı olan bireyler üzümlerin arasına ceviz ekme projeme sıcak bakmadılar. Dolayısıyla vazgeçtim.

1500 rakımlı yaşadığınız yerde gelişen don vurma olayını bende yaşıyorum hemen hemen her yıl. bunun için söz ettiğiniz boru sistemi mantıklı ama benim bunun için vaktim yok sanırım. Ağustosta ayı başında suyu kesmek çok önemli bir ayrıntı, uç sürgünlerin artık çalışmaması ve güneşte pişmesi gerek, yoksa kışın üşütüp kurutuyor. İzole boru işini aklıma koydunuz vaktim yok ama araştıracağım.Elinizde bu konuda materyaller varsa benimle paylaşmanızı rica ediyorum.

Bu yazıya son söz; Toprağı seviyorum

saygılarımla,

adalet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön