View Single Post
Eski 17-05-2013, 18:35   #1690
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Basarili olacaginiza eminim. Birkac noktaya degineyim:

- Fideleri sasirttiginiz zaman, bir kere derin sulama yapin. Topraginiz su tutan bir topraksa, uzunca bir sure tekrar sulamaniza gerek kalmayacaktir. Gun sonunda domatesin yapraklari tekrar dirilesmeyecek sekilde buzusuyorsa, tekrar sulayabilirsiniz. Dengeli sulama, bitkinin koklerini iyi gelistirmesini de saglayacaktir.

- Eczanelerde veya bahceyle ilgili malzeme satan dukkanlarda Epsom Tuzu adiyla satilan bir urun bulursaniz alin. 1 lt suya 1 corba kasiginin 1/4'unu karistirip eriterek bir kez bitki ciceklenmeden, bir kez de ciceklendikten sonra sulama yoluyla bitkiye verin. Bu tip beslemeleri yapmadan once bitkinin bulundugu topragi sadece suyla iyice doyurun. Aksi durumda, verdiginiz besinli/mineralli su akip gidecektir.

- Erisim imkaniniz varsa, deniz yosununu karistirip cozdugunuz suyu belli araliklarla, gun batimindan once yapraklara (ozellikle yapraklarin altina) puskurtme yoluyla verin. Deniz yosunu, dogal bir buyume duzenleyici olarak bana gore mucizevi bir malzeme.

- Topraga fazla yuklenmeyin. Gubre olarak yanmis tavuk gubresi (Ca ve Mg acisindan cok zengindir) kullanabilirsiniz. 30-30-30 gibi ucuk oranlara sahip besin iceren sentetik gubrelerden uzak durun ki zaten bitki hicbir zaman gubre paketlerinin ustunde yazan besinleri tek bir seferde alamaz. Ben de bir oturusta 30 porsiyon iskender yiyemem. Onemli olan bitkinin zamana yayilacak sekilde azar azar alabilecegi miktarlarda besin vermek. Domateslerde genelde tavsiye edilen N:P:K oranlari 2:1:3'tur (6-3-9 veya 0.6-0.3-1 gibi). Bu dengeye yakinsamaya calisin. Bitkiyi ilk sasirtacaginiz topragi mevsim basinda gubreledikten sonra uzunca bir sure tekrar gubrelemeyin. Yapraklarda hastaliga bagli olmayan sararma gorurseniz de takviye yapmaniz gerekebilir. Mevsim ortasinda, ciceklenme henuz baslamamisken Fosfor (P) icerikli bir takviye yapabilirsiniz. Fosfor, ciceklenmeyi tesvik eder.

- Mevsim ilerledikce yapacaginiz gubre takviyelerinin sivi yolla olmasini tavsiye ederim. Sivi balik besinini suda eriterek sulama yoluyla dipten bitkiye verin. Bu islemi 7-14 gunde bir tekrarlayabilirsiniz. Yosun da balik gubresi de mineraller acisindan cok zengindir.

- Son olarak tavsiyem su: Bir oturak domates cesidini topragini kendiniz hazirlayacaginiz 20 lt'lik bir saksida buyutmeyi deneyin. Bu, sizin icin kontrollu deney ortami sunacaktir. Degisik uygulamalari deneyerek kendi kriterlerinize gore en iyi sonucu verecek formulu bulabilirsiniz.

Curume hastaligini kesin olarak ortadan kaldiracak mucizevi bir yontem yok. Bazen cok tecrubeli domates yetistiricileri bile bu sorunla karsilasabiliyor. Ozetleyecek olursak, sorunu en aza indirmek konusunda onemli olan faktorler:

1) Dengeli sulama
2) Dengeli gubreleme
3) N-P-K disindaki mineraller bakimindan zengin toprak

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi capsaicin Mesajı Göster
Baya detaylıymış Bu sene de yapamazsam bırakacağım bu domates işini. Halbuki biberde ne güzel sonuç alıyorum.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön