Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi delielveli
Sakaki, tam anlayamadım. Mayıs sonu gibi tam yapraksızlaştırma yaparsam ve narı gölgeye alırsam ve 4 hafta sonra yeniden yapraklanmaya başlayacak olursa o yaprakları da mı kesmeliyim?
Selamlar, saygılar
|
Bir karışıklığı giderelim isterseniz:
Yaprak küçültmeyi tartışıyoruz ama yaprak küçültmeyi şu an gelişme aşamasında olan, formu henüz oturmamış, yani ihtiyaç duyulan dal ve sürgünleri halen gelişmekte olan bitkileriniz veya yeni uzayan ve gelişen bir dal/fliz üzerinde hemen uygulamayın. Bu işlemler için adayınızın gelişmesini bekleyin.
http://www.agaclar.net/forum/bicim-v...kleri/1339.htm başlığında
Ali H. Ali abi çok güzel anlatmış aslında bu işlemleri, okumanızı tavsiye ederim.
Ayrıca bu başlıktaki kendisinin
18 numaralı mesajında da göreceğiniz gibi yaprak küçültme işlemini uyguladığı bonsai ağacı zaten dallarının gelişmesi neredeyse tamamlanmış bir aday; bu yüzden acele etmeyin demiştim
Sorunuza gelince sn delielveli; tekrar küçültme uygulamalısınız (
gerekli/şart) anlamında demedim! Yaprak küçültmenin başarılı olabilmesi için bir defa yapılması yeterli olmuyor. Bu işlemi (üst üste birkaç sene) defalarca tekrarlamak gerekebiliyor. Ancak adayınız sağlıklı ise ve hızlı gelişim gösteriyorsa ve Mayıs ayında yapraklanması oldukça hızlı gerçekleşmişse, Mayıs sonu gibi uygulama yaptığınızda eğer Haziran sonuna kadar bitki tekrar güzel ve sağlıklı bir şekilde yapraklanırsa bir kez daha uygulama yapabilir ve zaman kazanmış olursunuz demek istedim.
Başarılar dilerim.