Sn. anily, ilginiz ve desteğiniz için çok teşekkür ederim. Çiziminizi de beğendim, elinize sağlık.
Evet gerçekten zorlayıcı bir aday. Aslında ben
diğer begonvil adayımı çok beğenerek almıştım. Bu ağaç onun yanındaydı ve fidanlıkta bırakmıştım. Fakat sonra düşündüm, saksı değişiminde kullandığım topraktan bile daha ucuza gelen yaşlı bir begonvil daha var orada, niye almıyorum ki!
Böylece hiçbir öngörüm olmadan tekrar gidip aldığım bir ağaç. Yerinde yaptığım incelemelerimde de bir kalıba oturtamamıştım, görüldüğü gibi şu an hala da oturtamıyorum.
Bir yandan da begonvil bonsai görselleri araştırıp kafamdaki örnekleri çoğaltıyorum. Hatırı sayılır bir begonvil arşivim oldu bile şu geçen bir ay içinde.
İnceledikçe de aslında gördüğüm, muntazam bir dal diziminin çok da şart olmadığı.
Kalın bir nebari ve alt gövdenin üzerinde maksimum sayıda yan dallanma, bol yaprak ve olmazsa olmaz çiçekleriyle görsel tamamlandığında gerçekten çok hoş çalışmalar çıkıyor ortaya. Genelde gövdelerin nebari ile birlikte ilk 10-20 cm üzerinden itibaren daha yukarılarda dal namına hiçbirşey seçilmiyor örnek görsellerde.
Yani sanki "aman dal dizimi" diye çok da zorlamamak lazım gibime gelmeye başladı kafamdaki örnekleri çoğalttıkça. Bilmem yanılıyor muyum.
Sıklıkla karşılaştığım görseller bu şekilde, çoklu gövde olarak çıksada bir bütün olarak ele alınıp o yönde eğitilmiş ağaçlar.
Belki bu ağacın dallarını da bu şekilde değerlendirmek lazım diye düşünmeye başladım. Nebari kısmının toprak seviyesine karar verip, sonra alt gövdenin estetik bir görüntü verdiği bakış açısını seçip, o seviye üzerinden gelecek tüm sürgünleri uygun şekilde eğiterek büyütmek ve ağacın folyajını şekillendirmek, belki de bu ağaç için en uygun seçenektir.
Sizler ne dersiniz?