View Single Post
Eski 05-12-2005, 18:20   #78
Kagan
Ağaç Dostu

Kagan's Avatar

Giriş Tarihi: 07-04-2005
Her bitkinin ****** latince bilimsel bir adı vardır. Bu bilim ortak dilinin varlığı açısından gereklidir. Fakat burada bizim günlük konuşma dilimiz söz konusu. Kayın ağacının latincesi Fagus diye, biz şimdi binlerce yıllık Öz Türkçe bir sözcüğü dilimizden atıp da Kayın ağacına Fagus mu diyeceğiz? Aslında Kayın yerine Fagus desek, insanları (bilmedikleri bir sözcüğü kullandığımızdan dolayı) ne de güzel etkileriz değil mi? Mesela şöyle:

"Hey dostum! Bugün yolda bir Fagus gördüm. Fagus'un güzelliği bana acayip bir elektrik verdi." ... gibi.

Bizim toplumumuzda bir hastalık haline gelmiştir başkalarının bilmediği yabancı sözcükler kullanarak insanları etkilemeye çalışmak. Mesela "saldırgan" demeyiz, "agresif" deriz; "savunma" demeyiz, "defans" deriz; "koruma" demeyiz, "body guard" deriz; "erkek arkadaş" demeyiz, "boy friend" deriz; "dönemeç" demeyiz, "viraj" deriz... Deriz Allah deriz... Ama demediklerimizin, bizi biz yapan dilimizin öz sözcükleri olduğunu da unuturuz.

Hadi... Çam sözcüğünü atalım dilimizden; artık Pinus diyelim çamlara... Ardıç sözcüğünü boşverin; ne de olsa yabancılar ona Juniperus diyor; biz de özenelim onlara... Ve unutalım bir ulusu ulus yapan en önemli unsurun, o ulusun dili olduğunu...

Kagan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön