Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aviator34
Az önce dayanamadım satıcıyı aradım adam üstüne basa basa yeşil çekirgeler için 15 litre suya 25 gram decis uygulamanızda hiç bir sakınca yok diyor sadece uygulama esnasında pülverize şekilde fidana fazla tutmadan yapın yoksa yaprakları yakarsınız diyor.
|
Çok yanlış. Burada bir sürü hata var.
Bunlardan bir tanesi satıcının cevizde ruhsatlı olmayan bir ilacı önermesi. Örneğin buğdayda ruhsatlı bir ilacı ayçiçeğinde kullanırsanız hem bitkiye zarar verirsiniz hem de insan sağlığı açısından çok tehlikeli.
İkincisi dozlar her zaman 100 litre suya göre hesaplanır. Ben baktım Deltamethrin etkili maddeli ilaçlar en fazla 50 ml yani 50 gr olarak kullanılabiliyor. Ayrıca bitkiden bitkiye değişiyor.
Bu noktada hata Tarım Bakanlığının reçete yazma yetkisini gevşetmesiyle oldu. İlaç bayilerine mühendis çalıştırma şartıyla reçete yazma yetkisi verdiler, mühendis olmayan kendi personelinin reçete yazma yetkisi kaldırıldı. Ticari olarak bu işi yapan insanlar da reçete yazdığı zaman da doz aşımı, yanlış ilaçların kullanılması gibi olumsuzluklar ortaya çıkıyor.
Bazen böyle bir hastalık vs.. için ruhsatlı ilaç olmuyor. O yüzden tavsiyem böyle tereddütte kaldığınız durumda Zirai Mücadele Araştırma İstasyonları var. Telefonu açıp konuyla ilgili bilgi alabilirsiniz.
Ankara Zirai Mcadele Merkez Aratrma Enstits
Bornova Zirai Mücadele Araştırma Entitüsü
Ayrıca zirai kimyasalların hem insan sağlığına, çevreye, toprağa, memeli canlılara, içme suyuna zincirleme zararları var. Bu konuda daha yeni okuduğum bir kitaptan bir bölümü
bu mesajda paylaşmıştım.
Ben örneğin glyphosate etkili maddeli ilaçların nasıl olup da Türkiye'de hala yasaklanmadığını anlamış değilim.
Dünyada bal arıları ölümlerinin birinci derecede sorumlusu bu etken maddeli ilaçlar. Bu da genetiği değiştirilmiş mısır şurubundan yapılmış şerbet ve kekin içindeki glyphosate'dan kaynaklanıyor.
Sonra bilimsel araştırmalarla sanıldığının aksine toprakta 140 gün yarılanma ömrü olduğu anlaşılmış.
Ama çoğu şeyde olduğu gibi sanırım ilaç lobilerinin baskısıyla yasaklanmıyor.
Bu konuda yapılan bilimsel araştırmaları toplasanız herhalde bir kitap olur. Ama işin hülasası şu şekilde:
Getting Roundup Out of Our Farm’s Soil | Sweet Bay Farm
Hatta konunun ayrıntıların merak eden arkadaşlar için de bağlantısını vereyim.
http://bit.ly/10Mk1wA
Yalnız bu sefer ben çevirmeye erindim. Çevirecek arkadaşlar olursa mantar misellerinde bulunan şey neymiş? 24 - 48 saat içerisinde ne oluyormuş? gibi soruların cevaplarını öğrenebiliriz.