View Single Post
Eski 14-05-2013, 08:26   #65
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Doga hep surprizlerle dolu ve hepimiz onun karsisinda olene kadar comeziz

Benim en fazla dikkat ettigim konulardan birisi fideleri asiri sulamamak. Asiri sulama, dogrudan veya dolayli olarak hastaliklara davetiye cikaran bir unsur. Fideleri sasirtacagim yere ilk aldigim zaman toprak iyice doyacak sekilde suluyorum. Bunu takip eden 2-3 hafta boyunca veya bitkinin su istedigini dusundugum ana kadar bir daha sulama yapmiyorum.

Bitkinin ikinci kez sulanmasi gerektigini nasil anliyorum: Yapraklar, gun ortasinda ve gunesin cok kuvvetli oldugu anlarda uzgun gorunup boyun bukebilirler ve bu normaldir. Ancak, eger gunesin batmasina yakin dirilmedilerse suluyorum. Bu arada yagmur yagdiysa, sulamama gerek kalmiyor.

Bu tip bir sulama mantigi, ilk buyume evresinde bitkinin koklerini daha iyi gelistirmesine yardimci oluyor. Toprak, yukardan asagiya dogru kurudugu icin, kokler kuruma gerceklestikce su bulmak icin topragin alt kesimlerine dogru uzanip gelisiyor ve yayiliyor. Koklerin bu sekilde saglikli yayilimi, bitkinin besine ulasimini arttiriyor. Boylelikle yalniz kokler gelismekle kalmiyor, bitkinin toprak ustundeki kismina da dengeli sekilde besin dagilimi gerceklesiyor. Bitkinin dengeli sekilde buyumesi demek, hastaliklara karsi direncinin artmasi ve dahasi toprakta hastaliklara neden olan mikroorganizmalarin besininden calip kendisinin yararlanmasi demek.

Sulamada diger dikkat ettigim unsurlarsa sulama zamani ve sekli. Ya sabah erken saatlerde, ya da gunesin batmasindan kisa sure onceki saatlerde sulama yapiyorum ve asla yapraklari islatmamaya ozen gosteriyorum.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI Mesajı Göster
sn birnefestoprak bitkiyi güçlendirici önlemler derken ne yapmamı öneririsiniz,malum daha çok çömezim,

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön