Sayın
mügem,
Bebekleriniz çok sağlıklı, kotaliten yapraklara ek olarak 2,5-3 yaprak çıkarmışlar yani aktarılmaya hazırlar
Sayın
adneser,
Harcınızı ve nasıl beslediğinizi öğrenebilir miyim?
turba yosunundan (spagnum ya da peat moss) üretilen hindistan cevizi torfuna göre siyah olan torftan kullanıyorsanız titiz davranmanızı tavsiye ederim. Kuruykende siyahtır sulayıncada. Hindistan cevizi torfu ise kuruyunca açık kahverengi, sulayınca koyu kahverengidir.
Siyah torf kullanıyorsanız köklerde hiç bir tane kalmicak şekilde temizleyin. Suyla yıkayabilirsiniz. Çünkü bitki büyükdükçe köklerin arasına sıkışıyor ve fazla su tuttuğu için çürümeye neden oluyor. Arasına sıkışmasa bile aşırı sulamada çürümeye neden olma ihtimali yüksektir. Hindistan cevizi torfunda hafif silkelemeniz yeterlidir.
Aktarmaya başlamadan öncede karışımınızı test etmenizi tavsiye ederim. Eğer harcınız 8-10 sn içinde tamamen suyla dolmuş saksıdaki suyu direne yani tahliye edebiliyorsa o harç uygundur. Tam emin olmak istiyorsanız harcı bir iki kere kuruttuktan sonra tekrar bu testi yapın çünkü tanecikler yerine oturduktan sonra drenaj azalabiliyor. 7-10 cm saksı yeterlidir.
Sulama konusunda ise, sabah akşam nem oluşturmak amacıyla fısfıslayabilirsiniz ama sulama konusunda biraz cimri olmalısınız.
Bir kere altdan çıkana kadar suladıktan sonra muhakkak yüzeyin kuruduguna emin olduktan sonra tekrar sulayın. Bunlar az büyüyor diye çok sulamanız onları çürütebilir.
Tavsiye edilen iki sulama arasında muhakkak üst yüzey biraz kuru kaldıktan sonra tekrar sulamaktır. Ben genelde en az 1 gün kuru bırakıyorum. "İki sulama arasında biraz kurumaya izin vermek, kök çürüklüğünü engellediği gibi gövdenin gelişmesinide sağlayabilir."
Adenium - Sculptural Elegance, Floral Extravagance, Sayfa 134, İlk paragraf son cümle.
Aktarmayla ilgili videoları aşağıda paylaştım. Bizde aktarmayı bu şekilde yapıyoruz. Ancak köklendirmede kullandıgınız harçtan memnunsanız, örneğin iri taneli kum, kök topunu hiç bozmadanda aktarma yapabilirsiniz hiç bir sakıncası yok.
Köklerde çalışmak istiyorsanız. Köklerin direk aşağıya gitmemesi için altına herhangi birşey koyabilirsiniz. Taş olur, köpük olur. Ayrıca riskli bir işlemde olsa eğer ilerde tek kazık kök değilde 3-5 tane iri kök olmasını istiyorsanız. Kazık kökü kesip öylede dikebilirsiniz. Eğer sulamalar arasında harcınızın biraz kuru kalmasını sağlarsanız riski en aza indirirsiniz. Daha önceki sayfalarda paylaştığım Rahmetli İzzet Erişen'in çalışmalarından bilgi alabilirsiniz.
1. ve 2. video şaşırtmayla ilgili
3. video Adeniumların şekil vermeye nekadar müsait olduğunu gösteren enteresan bir video, sanırım daha önce 1.bölümünü paylaşmıştım buda 2.bölümü.
https://www.youtube.com/watch?v=lxZK0fNyng0
2. video
www.youtube.com/watch?v=AONAxiqrCAo
3. video
www.youtube.com/watch?v=SzIvVteitRI