View Single Post
Eski 13-05-2013, 01:13   #36
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Sn. Altay Ceviz

Bugüne kadar gidip sitenizi incelememiştim. (Altay Ceviz size ait öyle değil mi?)
Sadece burada yazılanları okuyordum. Sitenizi inceledim ve çok ciddi olarak insanları yanıltmaya yönelik şekilde hazırlandığını düşünüyorum ve eğer ceviz çeşidiniz hakkındaki ön yargılarımızı kırmamızı istiyorsaniz öncelikle sitenizdeki yanıltıcı bilgileri düzeltmenizi rica ediyorum.

Kurulum Masrafları
Yıllık Ceviz Verimi sayfanızda "Fidan Başı Diğer Kurulum Gideri" hesabınızın kırılımını yayınlar mısınız?
50 Dönüm için hesapladığınız 40,000 TL'lik kurulum maliyetinin içinde şu kalemlerin bulunduğunu ifade ediyorsunuz:
- Ekim
- Sürüm
- Beton Direk/Tel Örgü
- Damla Sulama Tesisat Bedeli.

Eğer arazimiz 50 dönüm ise kare bir arazi olduğu varsayımı ile çevresi 894m olacaktır. Piyasada genel olarak bu işin metre-tül'ü 2009 senesinde 15-20 TL seviyesinde oluyordu. Demek ki Beton Direk-Tel Örgü işi için 13,410 TL - 17,880 TL harcayacağız. (Domuz girmesin diye tel örgü altına beton dökülecek mi? Beton direk çukurlarını kim kazacak, betonunu kim karacak ? bunların hepsi fiyatta var mı belirtilmeli)

Sürüm için bir patlatma bir de normal çift yönlü sürüm için kaç lira harcarız? En iyi ihtimalle dönümüne 50 TL. 2,500 TL. Eskişehir'de sürdürme çok daha pahalı diye biliyorum. Kendi traktörümüz var, mazot parasına hallederiz diyorsanız o zaman traktör ve ekipman masraflarını da listeye ekleyiniz.

Diyelim ki bir kepçe geldi, 5 dakikada bir çukur üzerinden 2000 fidan çukurunu toplam 10,000 dakika yani 166 saatte açar. Saati 100 TL'den 16,666 TL eder. Hadi abartıp 2 dakika deseniz 6,666 TL eder. Bu arazinin hiç mi tesviye vs. çalışması olmayacak. Hadi neyse.. Traktörün arkasına burgu takar çukuru açarız demezsiniz umarım. Derseniz de traktör, ve ekipman masraflarını gelir/gider tablosuna ekleyiniz. Traktörün amortismanını düşünüz.

Çukurlar açıldıktan sonra iki işçi 10 dakikada bir fidan dikse, 2000 fidan için 20,000 dakika harcanır. Bu da 333 saat, 42 yevmiye eder. 40 TL/gün'den yevmiye hesaplasanız, 1,666 TL eder. Eskişehir'de yevmiye daha pahalı diye biliyorum ya hadi neyse. Hangi işçiyi 8 saat duraksız çalıştırabilirsiniz sorusunu da ayrıca cevaplarız.

Damla sulama için en şişirme malzeme ile dönümüne 250 TL harcasanız 12,500 TL harcayacaksınız. 300 TL harcarsanız da 15,000 TL eder.

Bu fidanlar arazi düşünce gücü ile bir noktadan diğerine uçmayacaklar herhalde, dolayısı ile bir de romörklu traktör kiralanır. Ayrıca fidan çukurlarına can suyu için bir tanker kiralamaya da gerek yok mu?. Dikerken gübre atacak mısınız? Gübre maliyetleri, gübrelerin bahçe içinde taşınma ve atılma işçilik maliyetleri?

Son yazdıklarıma sıfır masraf yazarsanız çok güzel bir şekilde minimum 36,742 TL-57,000 TL arasına kurulum masrafınız olur saydığınız kalemlerde.

Bir de yazmadıklarınıza bakalım.

Elektrik ve su arazide var deseniz zaten o arazinin dönümü en az 8000 TL'den başlar. 50 dönümün satın alma bedeli en az 400,000 TL olur. Elektrik yok derseniz herhalde en azından 5 bin TL civarında bir masrafınız olur. En fazlasını yazmaya dilim varmaz.

Su yok deseniz, boru çaktım 5 metreden suyu çıkardım derseniz daha önce yazdığınız taban suyu 5 metre olmaz kısıtına takılacaksınız. Keson kuyu yaptım deseniz yine aynı dert. İyisi mi sondaj yapacağımız bir arazi bulacağız. 10 bin - 15 bin'den ucuza sondaj yaptırmak pek mümkün değil. Bir de şimdi başımıza kuyulara sayaç çıktı, neyse ki ertelendi. 3. seneden sonra suya ihtiyaç yok diyordunuz bu durumda ortaya çıkan su ihtiyacı ne seviyededir? Bu durumda damla sulama, kuyu vs. 3 senelik ölü yatırım oluyor sanki. Bu durumda 3 sene tankerle su taşıma maliyetini mi hesaplamak lazım?

Tüm bu cevizcilik işi hiç malzeme alınmadan olmuyor biliyorsunuz. Bir motorlu tırpan, bir çapa makinesi, bel kürek vs. vs. bunları da yazmadan mı geçeceğiz?

Arazide başınızı sokacak bir konteyner gibi bir şeye de ihtiyaç var mı? Aksi takdirde yağmur ya da güneş altında beklenilir.

İşletme Masrafları
Yıllık masrafımız 8000 TL çıkmış. Bunun içinde neler var?
- Senelik sürüm, hadi bir kere olsun dönümü de 20 TL'den olsun (iddialı rakam). 1000 TL eder.
- Bordo bulamacı: hadi sadece kıştan çıkarken atalım, fuzuli masraf çıkmasın. 2000 ağaca en az 3 ton civarında bordo bulamacı çözeltisi gider. (turboyla atılırsa 5-6 ton gider). 3 ton için tahminim 1000 TL gibi ilaç ve işçilik maliyeti olur.
- Diğer ilaçlar: Antraknoz, bakteriyel yanıklık gibi bakteriyel ve mantari hastalıkların yanı sıra herhangi bir böcek sorunu için de herhangi bir ilaç kullanılmadığı varsayılmış mıdır?
- Sürekli işçi maliyeti: Bir kişiyi tutsak ayda 800 TL versek çok iyimser bir tahminle, sezon boyunca çalıştırsak (Mayıs-Eylül) 4000 TL eder, ki sigortalamadan çalıştırmış oluyoruz bu durumda, kanuni olarak asgari ücretli birisinin işveren maliyeti 1,140 TL, 5 ayda 5700 TL eder.
- Çapalama: Herhalde 40-50 cm'lik fidanların dibinde ot bitirmeyeceğiz değil mi? Çapa makinesi de almadıysak işçilere kalırız. Fidan başı 5 dakika çapa süresi olsa, 2000 fidan için 20,000 dakika çapa yevmiyesi, 40 TL/gün'den 833TL eder. Ama senede bir çapa yetmez, hadi 2 çapayla yetinsek 1666TL eder.
- Sulama maliyetleri: Her sene damla sulama sistemine dünyanın bakımını yapıyoruz. patlayan borular, tıkanan damlatıcılar, binbir nazlı su pompaları vs. vs. Sonuçta eğer kurulumunu yaparken 250TL/dönümden 12,500 TL harcadıysak %5 bakım maliyeti çok da aşırı bir maliyet olmaz sanırım 625 TL./sezon
- Gübreler: Altay Ceviz hesabından 100 gr/ağaç desek 1. Sene 250 TL; 2. Sene 325 TL; 3. sene 500 TL. Ahır gübresinden bahsedilmemiş. Her sene 15-15-15'i basıp toprağı öldüreceğiz hayırlısıyla.
- Sulama için Elektrik/ mazot: Belirtilmemiş.
- Hasat giderleri: Ağaç başına 150 kg yıllık üretimimiz var, ama hasat masrafımız sıfır. Cevizler ağaçlardan kendi kendilerine düşüyorlar, kabuklarından kendi çabaları ile sıyrılıp mucizevi şekilde kurutulup poşetlere giriyorlar.
- Sayın Altay Ceviz tutmayan fidanları sorgusuz sualsiz değiştiriyor, bu çok takdire şayan bir davranış. Ancak ne kadar firemiz oluyor? İlk sene %10 fire çok normal değil mi? Tamam fire oldu, fidanlar ücretsiz geldi. Bu fidanlar yine kendi kendine mi dikiliyor? Ayrıca fire yapan fidanların gelir tablosuna etkisini göstermek çok doğru olmaz mı?
- Ağaç 150 kg verim veriyor, tabloya göre bizim gübre katkımız 200gr ile sınırlı. 150 kg verim veriyorsa bizim en azından vereceğimiz azot miktarının orantılı şekilde artması lazım değil mi? Bu kadar azot nereden gelecek?
- Ağaçlar 8 yaşına geldiğinde atacağımız ilaç oranı da artmayacak mı? Hiç ilaca ihtiyaç yok mu?
- Yaptığımız diğer envanter yatırımının (tel örgü, elektrik, su) bir amortismanı yok mu?


Dikim aralıkları
Sitede Altay Ceviz Dikim Tablosu kısmında iki dikim aralığı önerilmiş:
- 4.949 m aralıkla (burada 7m diyemezsiniz, resimde açık seçik bir ağacın 4 komşusuna da uzaklığının 4.949 m olduğunu göstermişsiniz).
- 6 m aralıkla.

Yani kabaca 5-6 m aralıkla dikim önerilmiş.

Aynı şekilde Gelişim Tablosu kısmında da ağaç 6 metre yükseliğe ulaşır denilmiş. Bu durumda Sn. Altay Ceviz'e sorum, 150 kg verim vermesi için gereken taç izdüşümü genişliği nedir?

Eğer ağaçlar 5 m aralıkla ekilirse ağacın her bir dalının en fazla 2.5 m uzaması; 6 m aralıkla ekilirse 3m uzaması mümkün olacaktır. Normalde bir ağaç çok rahat 1-2 metre sürgün atar. Bu durumda her sene ya da iki senede bir budama yapılması gerekmeyecek mi? Daha önce kesinlikle budama yapılmaması bilgisi aktarılmıştı Bu ağaçların biribiri arasına girmesi nasıl engellenecek?

Verimin değerinin kabuklu ceviz üzerinden mi verildiği belli değildir. Ancak birim fiyatına bakarak kabuksuz olduğu izlenimi uyanmaktadır. (bu durumda yaklaşık 300-450 kg kabuklu verim anlamına gelir.)

Kabuklu olarak 150 kg kastedildiği varsayılırsa:
6m yüksekliğindeki ve 3m yarıçapındakı silindirimizin hacmi 169 m3 civarında olacaktır. Ağacın taçlanmasını 1m'den itibaren başlatmış olsak da bu hacim 141m3 civarında olacaktır. 150 kg verim almamız için m3 başına bu durumda 1,06 kg düşecektir. Yani bu 1 metreye 1 metrelik bir alanda düzenli olarak dağılmış 35 civarında meyve eder.

6 m yüksekliğindeki ve 2.5m yarıçapındaki silindirimizin de taç yüksekliği düşülmüş hacmi 98.125 m3, 150 kg verim alınması için m3 başına düşecek ürün 1.53kg olacaktır. Bu da 1 m3'lük alana dağılmış 51 civarında meyve eder.

Şimdi sorular şunlardır:
- Chandler ve Pedro'lar ile karşılaştırıldığında bu verim düzeyi gerçekçi midir?
- 2.5 metre yarıçapındaki bir ağaç bu kadar yoğun meyve ve onları besleyecek yaprakla dolduğunda aşağılara ışık nasıl inecek?
- Bu kadar havasız bir ortamda mantari ve bakteriyel hastalıklarla nasıl baş edilecek?
- Gelir/Gider Tablosunda her sene sabit 200 gr olan gübre ihtiyacı bu sayfada 500 gr'dan başlatılmış, daha sonra 1000 gr'a çıkmış. 150 kg meyveyi üretecek azot nereden geliyor?
Hadi meyve azot ihtiyacını karşıladık diyelim, bu kadar meyveyi kaç kg yaprak besleyecek? Yaprak/Meyve oranınız kaçtır? Bu kadar yaprağın azot ihtiyacı nedir? Kim karşılıyor?
Azotobacter mi kullanıyorsunuz? Dibine Fiğ/Yonca mı ekiyorsunuz? Yoksa Altay Ceviz çeşidinin köklerinde azot fikse eden bakterilerle simbiyotik yaşamı mı var? Evet, tescil süresince bu bilgileri açıklamıyorsunuz ama en azından bu süre içinde fidan satışı da yapmamanız daha etik olmaz mı?

En azından sitenize fidancı üretim izni belgenizi, nematot tahlil raporlarınızı koymanız bir ciddiyet göstergesi olmaz mıydı? Tescil başvuru dilekçeniz varsa internet sayfanıza koyabilir misiniz?


Düzenleyen Çamtepe : 13-05-2013 saat 08:29
Çamtepe Çevrimdışı   Başa Dön