Sayın adalet,
Tescil çalışmaları tamamlanmamış, hastalıktan ari olup olmadığı konusunda gerekli analizleri yapılmamış fidanları alıp dikmenizi tavsiye etmem.
Nedenine gelince bu sene ben Armut psillasından zarar görmüş 2 tane bahçe gördüm. Tek sebebi de üreticinin dışarıdan çarşıdan pazardan oradan buradan aldığı fidanları kuruyan fidanların yerine dikmesi.
Daha bu senenin başında bir tane üreticimiz aslında kullanılan anaç toprak yapısına uygun olmadığı için artık söz verdim diye elma fidanı getirtti. Söz konusu fidan üreticisi de çok iddialı konuşuyordu. Gittim bahçede gördüm 2 karış fidanlar.
Arkadaşların da bahsettiği gibi 10 yıllık olup da hiç verim alınamayan ceviz bahçeleri var.
Demek istediğim yazık değil mi çiftçinin, üreticinin alın terine emeğine. O kadar masraf, o kadar emek boşuna gidiyor.
Bırakın bu verim denemelerini Üniversitelerimiz, Araştırma Kuruluşlarımız, ceviz konusunda yıllarca çalışmış insanlar var. Onlar yapsın. Eğer başarılı olursa biz de ekeriz.
Zaten bu konudaki çalışmalar, yeterli denetimler yapılmadığı için yurt dışından ithal hastalık ve zararlılar da bitkisel üretim materyalleri ile yayılıyor. Gelene geç denildiği için ülkemiz küresel tohum şirketleri tarafından adeta bir deneme parseline döndürülmüş durumda.
Bunun bir sonraki aşamasında ise bu topraklarda binlerce yıldır yetişen tohumları çalarak, yağmalayarak çeşitli özelliklerini değiştiren küresel tohum şirketleri bu tohumların çeşitli özelliklerini değiştirerek ya da ismini değiştirerek tohumlarımızı ele geçirmektedirler.
Tohum şirketlerinin son darbesi UPOV [Prof Tayfun Özkaya] - Yazdır - Gıda Hareketi
Örneğin çiftçi kendi tarlasında ektiği buğdayın tohumunu eğer hibrit tohum kullanmışsa seneye ekemez. Bakınız madde 17.
Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü
Gene binlerce yıldır ülkemizde yetişen eski buğdaylar şu anda Norveç'te bulunan Svalbard küresel tohum deposunda tutuluyor. Zamanında verimi düşük denilerek göz ardı edilen o buğday tohumlarının aslında buğday hastalıkları konusunda çok değerli çeşitler olduğu anlaşılmış. Siz bir çiftçi olarak bu tohumları ekmek isteseniz ekemezsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=Kzo0BQpllGA
http://www.timeturk.com/tr/makale/f-...i-biliyor.html
O yüzden çiftçilerimizin, üreticilerimizin bu konuda biraz daha uyanık olmasında fayda var.
Ayrıca bu konu fidan satışı ve reklam amaçlı olduğu için yönetici arkadaşlarımızın alışveriş bölümüne taşıması uygun olur diye düşünüyorum.