Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi taisenberg
Daha önce sormuştum size bu konuyu. O zaman hazır bonsailerin toprağı kötü oluyor toprağını değiştirip bir sene kadar ağaca dokunmayın demiştiniz. Peki neden şimdi toprağı değiştirmemeliyim? Ya da ne zaman değiştirmeliyim?
|
Sanırım aşağıdaki mesajımdan bahsediyorsunuz:
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki
Sn taisenberg,
Markette satılan bonsailer ticari amaç güdülerek ithal edilmiş, çok değerli olduğunu söyleyemeyeceğimiz bitkilerdir.
Bunların uzun süren nakliyeleri esnasında kurumamaları ve köklerinin hasar görmemesi için saksılarında genelde ağaç için kısa vadede belki zararsız, nakliye için uygun ama orta ve uzun vadede ağacın ölmesine neden olabilecek ortam/lar mevcuttur.
Dolayısıyla marketten alıp eve geldikten sonra, zaten uzun süren yolculukları esnasında hırpalanmış olan bu bitkiler genelde kökten (saksıdan) başlayan sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bir de üstüne yanlış sulama, yanlış yere/konuma yerleştirme, üzerinde işlem yapmak için acele etme gibi hatalar eklenince ağacı kaybetmeniz gayet normal bir durum olmaktadır.
Bence yapılacak en güzel şey (uygun zamanlama koşulu ile) aldıktan hemen sonra uygun bir saksı harcı ile kendini toparlayabileceği uygun bir saksıya aktarmak, ağacın türüne uygun koşullara sahip bir ortama yerleştirmek ve belki de üzerinde 1 sene boyunca budama, kök budaması, sert budama, yapraksızlaştırma, uç alma vs. gibi hiçbir işlem yapmamak olacaktır.
Umarım bu açıklamam daha önceki sorularınız için de cevaplayıcı olabilmiştir?
Başarılar dilerim 
|
Bu mesajımı kasdediyorsanız, sorunuza istinaden bu cevabi mesajımı 6 Şubatta yazmışım size, yani bu işlemler için çok uygun bir ayda. Şu an ise neredeyse yaza girdik ve havalar gayet sıcak ve daha da önemlisi bitkiler uyanalı çok oldu.
Köklere müdahele, kökler uyanmadan hemen öncesinde yapılmalıdır. Benim yaşadığım bölgenin koşullarında bu Şubat ayına tekabül ediyor, uç örnekler haricinde Türkiye geneli de böyledir sanırım.
O yüzden size şu an kökleri mümkün olduğunca az rahatsız ederek yapmanızı önerdim ki bu bile az da olsa bir risk şu durumda.
Kolay gelsin.