Merhaba Güven bey,
Ağacınız öncelikle hayırlı olsun çok güzel bir tür fakat küçük bir düzeltme yapmak isterim resimdeki ağacınız Ficus Microcarpa değil, Ficus Retusa.
Bende bir kaç tane irili ufaklı var nacizane bir kaç tecrübe ettiğim uygulamayı paylaşmak istedim.
İki tür arasında ki farklar yaprak yapıları ve en görsel olarak görüneni gövdesi microcarpa ya nazaran retusa biraz daha koyu ve üzerinde beyaz benekler şeklinde bir yapıdadır.
Ben uzun süredir evde ve iş ofisimde ve bahçemde bakıyorum, genelde yaz kış cam kenarında drenajı yüksek toprakta sıkıntısız bir şekilde geliştirdim.
Nemi seven bir tür o yüzden bir kaç sulama havucu kullanıyorum (Koçtaşta satılıyor) seramik gövdeli bir malzeme toprak nemini azalttıkça kavanozdan su çekiyor nem oranı yükseldikte su kesiliyor.
Yaprak budamalarının önce zirveden daha sonra alt kısımlardan yapılmasında fayda var. Enerjiyi en doğru bu şekilde yayıyor. Zirvede yapılan budamada çok hızlı bir şekilde aşağıdan yukarıya doğru yapraklanmaya başlıyor.
Yaprakları yarısından keserek daha iyi bir sonuç alabilirsiniz, kalan yarım kısmı kuruyana kadar yeni yapraklar patlamaya başlıyıp kuruyanlar dokunduğunuzda dökülüyor.
Fazla yapılan yaprak budamalarında bünyesinde ki sütü aşırı kaybedip tüm dalların kurumasına sebep olabiliyor, bir de her yaprak budamasından sonra mutlaka sulayın.
Biri küçük biri büyük Retusalarımı da paylaşıyorum.
İyi çalışmalar
Saygılar
|