@meh12
Tatildeydim soruna cevap veremedim kusura bakma. Mantarı sürekli tükentenlerin neden hala yaşadıklarını sormuşsun. Sorunun cevabı şu aslında zehirlenmişler ama henüz haberleri yok. Verpa mantarı Gyromitra esculenta ile aynı toksini içeriyor ama Gyromitra esculentadan daha az miktarda. Toksinin adı gyromitrin. Zehirlenme belirtileri de G. Esculenta ile aynı özellikleri taşıyor. İlk mesajıma dediğim gibi bazılarına hiç bir şey yapmıyorken bazılarını yediğinde komaya sokuyor. Bazıları ise yıllarca hiç bir belirti görmemelerine rağmen sonradan zehirleniyor. Üzgünüm ama Muda da aslında şu an toksini almış zehirlenmiş durumda. Yediği miktara göre ve pişirme şekline göre ya toksini vucudu atacak ya bir sonraki yediğinde belirtileri gösterecek ya da yıllar sonra aniden mantarı yemediği halde zehirlenecek. Benim bildiklerim bu kadar daha ayrıntılı bilgi istiyorsanız Verpayı, Gyromitra esculentayı ve Gyromitrin toksinini araştırın. Sonuçta atla deve değil bu mantarı yemek zorunda değilsiniz ben belkide yanlış biliyorum siz doğru biliyorsunuz ama bir de tersi ihtimali düşünün. Ya doğru biliyorsam? Bu mantarı yemenize risk almanıza yine de değer mi? Tepside poşette ve en altaki resim hariç ( Oradaki mantar tam olarak seçilemiyor) doğal ortamda çektiğiniz resimlerdeki mantarlar morchella afiyetle yiyin ama mudanın gönderdiği resimdeki mantardan uzak durun. Benim tavsiye edeceğim şey sadece bu. Sonuç olarak yaşam sizin yaşamınız ve değerini de sizden daha fazla bilmeme imkan yok. Hayatınızı ve sağlığınızı ne kadar seviyorsanız ona göre davranın. Bu konuda son diyeceklerim bu kadar. Israrla mesaj yazıp uyarmamın nedeni mudanın yememesi içindi yemiş şükür ki bir şey olmamış. Önemli olan da buydu benim için.
|