Öncelikle Merhabalar,
Ben forumunuza Trabzon'dan katılan, 32 yaşında, İş Güvenliği Uzmanı ve ağaclar.net sayesinde ceviz yetiştiriciliğine merak salmış bir kardeşinizim.
Çok uzatmadan meramımı dile getireyim,
Trabzon'a 12 km güney mesafede, 550 m rakımlı köyümde 1 dekar fıkdıkığıma ceviz dikmeye karar verdim ve ilk adım toprak tahliliyle başladım. Daha sonra fındıklar söküldü ve tahlil sonucuna göre toprak istekleri karşılandı.
Sıra geldi ceviz fidanlarına, bir yakınım vasıtasıyla İzmit'teki bir fidanlıktan 15 adet pedro fidan aldım, ve ayrıca çokça bilinen ve bu işin önde gelenlerinden olan bir büyüğümüzün fidanlığından 5 chandler ve 1 pedro fidanı havale = kargo alışveriş usulü prensibiyle gerçekleştirdim. Maksat 20 adet diktiğim ceviz bahçemde hem chandler hemde pedro olsun du.
Maalesef korkulan oldu ve tanıdık vasıtasıyla alınan pedrolar aşılı ( Neidüğü belirsiz cins) çıktı
Diğer tek pedro ve chandler cevizlerim özelliklerine uygun şekilde gelişmekteler, çiçek gösterdiler vesaire. Resimlerde 1 ve 2. resim pedro çıkan pedro, 3. resim ise neidüğü belirsiz pedro.
Bu 15 pedroya ağustosta göz aşı düşünüyorum ne dersiniz.
Genelde hepsi 2 adet filiz çıkardılar, aynen böyle kalsınlar mı yoksa tek filiz bırakıp gelişmesini mi sağlamalıyım.
Bu tepe filize ağustos ta göz aşısı yapsam yüksek olmasının bir sakıncası olur mu.
Çok hevesli başladığım bu işte daha yılı doldurmadan üçkağıtçı fidancılarla tanışma olasılığı oldukça yüksekmiş bunu öğrendim ve hevesim epey kaçtı
Değerli bilgileriniz için hepiniz teker teker sağolun.