Her gün bahçesinde olanlar çok şanslı. Bizim gibi hafta sonu gidip bazen 1 gün bazen de 2 gece kalıp dönenler açısından bahçenizi gözlemlemek adına kaçırdığınız şeyler olabiliyor.
Niye böyle başladım? Bahçenizde zaman zaman hastalıklar veya böcek istilaları olabiliyor. Gözden kaçırdığınızda bir haftada bitkiye ve/veya çevresindeki bitkilere ciddi zararlar verebiliyor. Başlangıçta fark edip hemen önlemini almakla geç fark edip önlemini geç almak arasında çok fark oluyor.
Önceki hafta tam dönüş hazırlıklarına başladığımızda fark ettiğim frenk üzümündeki, erik ağacında ki, bir şimşirde ki rahatsızlığı bu hafta daha iyi inceleme şansım oldu tabi rahatsızlıklar özellikle erik ağacında çok hızlı ilerlemiş. Bir de bu hafta siyah üzüm de külleme hastalığını fark ettim.
Frenk üzümü, ve erik ağacı bit saldırısına uğramış, şimşir ise tırtıl istilasına elimdeki ilaçları hazırayıp erken dönmemiz nedeniyle site görevlisine bıraktım dün ilaçlamayı tarif ettiğim şekilde yapmış. Üzümün benim topladığımdan kalan küllenmiş yaprakları toplamış. Sonra da ilaçlamayı yapmış. Daha önce üzümde külleme problemi yaşamadığımdan özel olarak elimde bir ilaç bulunmuyordu, elimdeki mantar ilaçlarından kullandık.
Araştırmama göre pek yerde Topas 100 EC tavsiye ediliyor. Bende bu hafta onu temin edip 7-10 gün sonrada onu tatbik etmeyi düşünüyorum.
Erik ağacının durumu çok iyi gözükmüyor bakalım ne kadar başarılı olacağız.
Bahçesi ile iç içe yaşayan arkadaşlarımız iyi bir gözlemle bahçelerinde ki sıkıntıları bizim gibi hafta sonu bahçesine gidenlerden daha erken fark edip gerekli tedbirleri hızla alabirler.
|