Merhabalar
Hafta sonu bahçede teftişteydim. Şu gözlemlerim oldu:
- Çanakkale Bayramiç'e de don zararı olmuş gibi duruyor. Özellikle beyaz tüysüz şeftaliler çok etkilenmiş, çok yaprak dökmüşler, meyveleri üzerinde duruyor ama muhtelemen besleyemeyip dökecekler. Cevizlerde de yeni sürgünlerini kaybeden epey ağaç olmuş.
- Antraknoz belirtileri pek yok, bir iki ağaçta başlangıç gördüm.
- Gövde kurtları iş başında. Şüpheli bir dalı kesince bir kurdu ortadan ikiye bölmüş oldum. Manzara pek hoş değildi

İlginç olanı dalın dışında gözle görülür bir delik yoktu. Sayıları şimdilik az, gözlemleyeceğiz.
- Daha önce bu başlıkta bahsedilen tırtıllar her yerde, ancak ceviz yapraklarını yediklerine şahit olamadım. Yabani tüm otları iştahla yiyiyorlar ama cevizlerde sadece güneşlenme amaçlı durduklarını gözlemledim. Muhtemelen ceviz yaprağı ağızlarının tadına uymuyor.
- Bakteriyel yanıklık bu senenin en sağlam sorunu olacak gibi gözüküyor. Geçen seneden bir çok dalı kurban vermişiz. Bu sene de yeni sürgünlerin çoğunda ve meyvelerin üzerinde siyah lekeler belirmiş. Geçen sene uyguladığım yönteme (Mancozeb + Bakır Oksiklörür) bu sene çinko da ekleyerek işleme başlıyoruz bugün. Mücadeleye başlamak için geç kalındı, ama kurtarabiliriz diye umuyorum.
Sonuç: Sulamaya bu sene daha erken başlayacağız. Azotla da takviye edip ağaçların daha diri olmasına çalışacağız. Bakteriyel yanıklık üst seviyede, dolayısı ile bu sene en az 3 ilaçlı uygulama yapacak gibi duruyoruz. Eğer hava sıcaklıkları yüksek seyrederse kaoline de Haziran birinci haftadan daha erken başlarız.