Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nikılıs
Merhabalar,istiridye mantarını bir süredir inceliyorum.şu an mümkün olduğunca teorik bilgi edinmeye çalışıyorum.forumdaki gerek birebir deneyimler,gerekse yazılı videolu öğretici bilgiler çok faydalı oldu.
Havalar biraz ısınınca 20 metrekarelik eskiden ahır olarak kullanılan şu an boş bir yerde küçük çaplı bir üretime başlamak istiyorum.amaç hem hobi,hemde çevremde ufak çaplı satışlarla üç beş kuruş gelir sağlamak.ve piyasanın nabzını ölçmek tabii ki.
Beni en çok düşündüren sterilizasyon konusu.burası eski bir ahır,tavan ahşap.içerde eskiden kalma yaprak yığınları var.zaten içeri girince küf kokusunu rahatlıkla alabiliyorum.sanırım ilk önce burayı temizlemeliyim.en kolay nasıl temizlerim,bir öneriniz var mı?bu konuda bir yerde suyla çamaşır suyunu karıştırarak püskürtün diyordu.bu işlemi yaparsam gereken ortam hijyenini sağlamış olurmuyum?eski yaprak yığınını atayım mı yoksa zemine mi sereyim?nem tutar diye.ayrıca bu yaprakları bir miktar komposta karıştırabilirmiyim?
Kompost içeriği konusunda farklı uygulamalar var.mesela youtube da izlediğim yabancı videolarda sadece saman kullanıyorlar.bizim balya samanlara da benzemiyor.bildiğimiz kurutulmuş otu kıvırıp,aralarına miselleri ekip naylon torbalara dolduruyorlar.gerçi balyalanmış samanda kurutulmuş ot aslında ama daha kısa ve parçalanmış vaziyette.sonuçta ikiside aynı işi yapıyor.bahçeden tarladan elde ettiğimiz karışık otları kurutarakta aynı sonucu elde edebilirmiyiz?
En verimli karışımın %95 saman %5 kepek olduğunu okumuştum bir yerde.bazı tariflerde de ağaç talaşı öneriliyor.kompost malzemesini sterilize ederken diğerlerini kaynatmak kolayda kepeği kaynatırsak suda dağılıp gitmez mi?lapa gibi birşey olur.
Misel çoğaltmaya gelince;mantardan çoğaltmak iyi hazırlanmış bir ortam-malzeme ve belli bir uzmanlık gerektirdiği için satın alınan misellerden çoğaltmak daha kolay diye düşünüyorum.miselleri sardıracağımız buğdayı ne kadar süreyle kaynatmalıyız?buğdaylar şişerse özelliği kaybolur mu?buğday yerine başka ne kullanabiliriz?
Nemlendirme için mantar torbalarının veya mantarların direk üzerine su püskürtmek sakıncalı mı?önemli olan havadaki nem mi?kompost torbalarının içindeki nem mi?nemin az veya çok olduğunu nasıl anlarız?
|
sterilizasyon mantarın aslında en zor aşaması (küçük işletmelerde) elle ekimde bile basıclı hava üfleyen masada ekim yapıyoruz masadan elimiz dışarı çıktığında tekrar alkolle temizliyoruz. külküvasyon ortamını steril etmek için komple içeriyi baştan yapmanızı tavsiye ederim strafor fans gibi ısı ve nemi korumak için sonra insası biten yeri steril edilmeli.külküvasyon ortamına girerken her seferin sizinde steril (ayakkabı giysiler
vb) olmanız lazım odalara giren havanın bile spor filtresinden geçmesi lazım
kısaca sterilizasyon kısmını tam halletmeden mantar üretimde ticari olarak riskiniz çok büyük olur