Sn. Soner,
market ağaçları hakkındaki düşüncelerinize katılıyorum. Bir çoğu gerek satıldıkları marketlerdeki bilinçsiz ya da yeterince ilgi gösteremeyen çalışanların ellerinde, gerekse satın alıp doğru bakımı yapamayan son sahibinin elinde ölüyorlar malesef.
Üreticiler de sanki bu ağaçlar özellikle öldürülsün diye, zamansızca ufacık saksılara tıkıştırılmış ve hatta drenaj deliği bile olmayan kaselerde gönderiyorlar marketlere.
Genelde de şekilleri biçimsiz, ilgi çekici olsun diye doğallıktan son derece uzak formlarda büyütülüp yanlış budandıktan sonra son sahibinin eline geçiyor.
Her gördüğüm yerde acıyorum bu ağaçlara. Ucube gibi bekliyorlar orada. Etraflarındaki güzelim çiçeklerin, salon bitkilerinin arasındaki hilkat garibeleri.
Ama bazılarında bir ışık görüyorum. "Öyle değil de böyle olsa güzel olurdu aslında". Eğer bir de fiyatı, genelde olduğu gibi saçma şekilde pahalı değilse, ki bu çok nadiren denk geliyor, alıyorum işte böyle.

Fidanlıktan alacağım sıradan bir fidandan daha bile ucuz olabiliyor nadiren.
Yalnız fidanlıktan alınıp balkona konulan bir ağaçtan çok daha itinalı bir bakım istiyorlar, çok daha zor süreçlerden geçiyorlar ve ölme riskleri kat kat daha fazla. Market bonsaisi alacak arkadaşlara uyarım olsun bu da.
Teşekkürler ilginiz için.