bu yıl ilk defa karşılaştıgımız bir durumu sizinle paylaşmak istedim. gerçi bu yıl 6. yılımız bu yılda zeytinimizin çiçeklenmesini bekliyorduk hakketen bizi utandırmadı .. yılcı bir cins oldugunu ilk çiçeklenmeyi 6-7. yılında göreceğimizi bile bile 6 yıl önce diktiğimiz zeytin agacımız bu yıl çiçeklendi usta abilerimden yardım istiycem..
döllenme-tozlaşma için meyve tutumu olabilmesi için (bilmiyorum cinsini burdan anlayabilirmisiniz bize ayvalık dediler) 2 tane yanyana aynı cins fidanımız var. bunların yanında bu yıl 3 adet gemlik fidanı diktik. sizce meyvesini görebilecekmiyiz..:-))
iklim şartlarını anlatayım eskisi gibi elazığ kışları cok agır geçmiyor. en düşük sıcaklığımız gecede dahil -5 ile -10 ( son 10 yılda en soğuk gördüğümüz) derece oluyor. 3 sene önce cok fazla kar yağdı kış agır geçti buna ragmen fidanlar kıştan etkilenmedi . genelde eksilere cok fazla düşmüyoruz artık.buda elazığın 3 tarafının sularla çevrili olmasından gerek.
zeytin tozlaşması hangi bitkilerden olur. imkanlarımızın dahilinde tozlaşması için yapabilecegimiz bişi varmı cunku elazıgda zeytin meyvesini görmek cok istiyorum. olursa bir ilk olucak..
|