İşleme bağlı bir stres belirtisi göstermeyen ağacım, havaların soğuması ile birlikte uykuya geçti ve bundan 20 gün öncesine kadar bu şekilde kaldı.
Ulmus - taşüstü eğik - kış uykusu.jpg
Taş üstüne yerleştirme işleminde, taşları kökler arasına oldukça zorlayarak yerleştirdiğim için yerlerinden oynamayacaklarını, bezle bağlamaya ihtiyaç olmayacağını düşünmüştüm ki yanılmışım.
Sulamaların etkisiyle toprak yerleşerek çöktü, bununla birlikte en büyük taş da sıkıştığı yerden ağırlığıyla kurtularak kök ile arasında boşluk kalmasına neden oldu.
Bu hatamı ayrı bir işlemle tekrar düzeltmem ve o taşı tekrar eski yerine alarak bezle bağlamam gerekecek. Fakat şimdilik erteliyorum. Çünkü bu günlerden itibaren hızlı bir gelişim gösterecek ağacımın biraz da üst yapısıyla ilgilenmeliyim. Kökleri tekrar açığa çıkaracak bir müdahale şu aşamada gelişimi sekteye uğratır ve gereksiz bir gecikmeye neden olur.
Ve kışın sararmış yaprakları, yerlerini baharın yeni tomurcuklarına bırakıyor.
Uyanıştan sonra fotoğraflamayı atlayarak budama yapmışım. Bu hemen sonrasındaki hali. Tam bir hafta önce.
Ulmus - taşüstü eğik - bahar uyanışı.jpg
Ve dün akşam ağacı karşıma aldığımdaki görüntü. Bir hafta içinde güzel bir gelişim göstermiş.
Ulmus - taşüstü eğik - uyanış ilk hafta.jpg
Dallanmayı üç ana bölüme ayırmayı planlıyorum. En alt dal sadece sağa doğru açılacak ve kontrollü şekilde hacimlendirilecek. Orta bölümdeki iki ana dal bir bütün olarak çalışarak ağacın gövdesini kesecek. Böylece üstten 1/3'lük tepe kısmı ile altta kalan diğer 2/3'lük bölüm birbirinden ayrılacak. Ve tepe noktasında sağlıklı, doğal bir taç görüntüsü yakalamalıyım.
Biraz budama ve tellemeden sonra ağacın şu anki hali bu şekilde.
Ulmus - taşüstü eğik - temel.jpg
İleride hedeflediğim ve yukarıda anlatmaya çalıştığım form ise biraz buna benziyor.
Ulmus - taşüstü eğik - ps.jpg
Bakalım hedeflere ulaşmak nasip olacak mı...
Herkese sağlıklı ağaçlar, keyifli hobiler diliyorum.