Çiçek Festivali
Festivale bu yılda gitmek nasip oldu. Ancak festivali geçen yıllara göre sönük buldum. Bu benim ve beraberimdeki arkadaşlar için oldukça üzücü oldu. Stant sayısı ve çiçek türünde gözle görülür bir daralma mevcuttu. Geçtiğimiz yıllarda stantlarda satılan ve edindiğim bir çok bitki türü bu sene yoktu, yeni türler de eklenmemişti. Aynı türleri sergileyen stantları ayıran tek ölçüt fiyatlarıydı. Ayrıca çiçek fiyatlarının da geçtiğimiz yıllara oranla çok fazla arttığını gözlemledik. Pek çok çiçek sever, eli boş dönmemek adına bir kaç çiçek almayı yeğler vaziyetteydi. Bazı üreticilerse sadece sergi amaçlı stant açmıştı. Sergiledikleri çiçeklerin de bir kısmı satın alınarak standa konmuş ki bizzat kendileri söylediler, yani üretimleri henüz yok. Festivale festival havası katan görsel ve işitsel etkinlikler de yalan olmuş belli ki... İncik boncuk, gıda ürünleri, şarküteri, giyim malzemeleri çiçek stantlarından daha çok ve çeşitliydi. Festival alanı daha çok çiçek stantlarının da olduğu bir pazar yerini andırıyordu. Konuşulanlardan hareketle stant ücretlerinin yüksek tutulduğunu ve festivale zaten seralarından doğrudan satış yapan üreticinin ilgi göstermediği bilgisine ulaştık. Organizasyon ekibinin, festivalin asıl amacı olan üretici ve çiçek severi buluşturma hedefinden uzaklaşması sanırım festivali geriye götürüp sözde festival haline getirmiş ve getirecek ki bu bizler açısından üzücü oldu. Festival alanı yerine seraları gezmek tercih sebebi haline geldi ki biz de öyle yaptık. Bir iki saat tahammül edebildiğimiz (ki o bile o kadar az olan stant için fazlaydı) festival gezintimiz seralarla devam etti. Hem daha çok çeşit gördük, hem de festival alanının üçte biri fiyatla çiçek edindik. Burada bana güzel gelmiş bir kaç standı görsel olarak da paylaşmak istiyorum. Ötesi yok zaten...
|