View Single Post
Eski 27-04-2013, 21:23   #90
muallimayhan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
Özelden mesajlaşan değerli arkadaşlar : Hemen hemen hepinizinde sorularınız aynı. O nedenle cevaplarımda ortak olacağından dolayı bir seferde buradan cevaplamak istiyorum. Hoşgörmeniz dileğiyle ;
1. Perlit yerine POMZA taşı kullanaraktanda yeşil soğan, marul üretmek mümkündür. Hatta perlite göre çok daha ucuza getirebilirsiniz.
2. Reis kardeş bulunduğunuz yerde bu seneki kuru soğanların hasad edileceğini ve bunları ekeceğinizi yazmışsınız. Tecrübeyle sabittir ki yeni hasad edilmiş kuru soğanlardan yeşil soğan yapmanız maalesef pekte mümkün olmuyor. Soğanların belli bir müddet beklemesi lazım. Siz bu sene yeni hasad edilecek soğanları beklemek yerine pazarları gezin ve geçen seneden kalan hatta çürümüş soğanları toplamaya başlayın. Onlardan çok daha randuman alırsınız.
3 - 100 M2'ye ne kadar soğan ekebiliriz ? Bunun cevabı soğanın büyüklüğüne göre değişir. Ben ilk denememde soğanları sırt sırta ektim. Hiç boşluk bırakmadım. Bir çuval soğan 2 metre kare yere ancak sığdı. Ancak soğanlar büyüdüğünde yeterli güneş ışığını alamadığı için ince kaldılar. İkinci denememde bir boş bir dolu şeklinde diktim. İlkine göre daha iyi oldular. Kudret Beyin bir cümlesi vardır. 'Acemi aç gözlü olur' demişti. Şimdi O'na bir kez daha hak verdim. Siz bu hatalara düşmeyin. İki ayınız boşa gider. En makul dikim aralığı bir soğan dikeceksiniz yanında diktiğiniz soğanın büyüklüğünün 2 katı kadar yer boş bırakacaksınız sonra diğer soğanı dikeceksiniz. Bunu yaparsanız başarı kaçınılmaz oluyor.
4-Ben besinleri Doktor Tarım sahibi İlyaz Çigsar Beyden temin ettim ve ediyorum. Allah Razı olsun çok duyarlı ve yardımsever bir arkadaşımız. Önceki sayfalarda adres ve telefon bilgilerini verdim. Sizlerede yardımcı olacağına inanıyorum.
5-Soğan işine pazar bulmadan ve işçilik sorununu halletmeden girmeniz sizi yine hüsrana uğratacaktır.
6 - Adem bey madem yakınlardasınız buyrun gelin bir acı kahvemizi içer tanışırız. Marul işine girecekseniz ülkemizde hızla büyüyen ÇİĞ KÖFTE sektörünün ana malzemesi olan ICEBERG marulunu yetiştirmenizi tavsiye ederim. Tohumu neredeyse karaborsaya düştü. Ben 1 kilo alabildim. Şu an bende adetli şekilde Iceberg marul üretmek için kolları sıvadım.
7- Katı oratam haricinde ister durgun ister akan su olsun marul vs üretmek için elektirik , otomatik sistem , Kudret Beyin ürettiği sera bekçisi EC metre ve yüksek bilgi ve tecrübe gerektiğine inanıyorum. Bunlardan biri eksik olduğunda en ufak bir hatada bütün emekleriniz suya düşer . Sudaki sistem hata affetmez. Ticari ya da amatör yeşillik üretmek isteyenler bence herhangi bir katı ortam kültüründe bu işe kalkışmalıdırlar.
Forumdaşlarımın ilgilerine ayrıca teşekkür ederim. Saygılarımla Muallim Ayhan

muallimayhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön