View Single Post
Eski 25-04-2013, 21:14   #48
durdu
Ağaç Dostu

durdu's Avatar

Giriş Tarihi: 20-04-2013
sagolasın hemşerim,

Bildiğim ve yaptığım araştırmalara göre ceviz ve bademde eğer çekirdekten dikilirse toprağa, kazık kök bulunduğu alanda gidebildiği kadar derine iniyor. tüplü fidanlarda kazık kök bir şekilde yüzeyde kalıyor ve ağaç su ister duruma geliyor. Ben bu konuda uzman olanların yalancısıyım. Çünkü bizim toprakla tanışmamız daha yeni sayılır herşeyi araştırıp öğrenerek yapmaya çalışıyoruz. size bu gün yaşadığım bir olayı anlatayım arazimde filizlenen bademlerin otlarını temizlerken bir tanesi ne kırmış bilmiyorum kökünden kurumuş kökünü merak ettiğim için sonuna kadar kazdım. sizce 5cm lik filizin kök uzunluğu ne kadar olabilir bir tahmin edin. Uğraştırmayım sizi 20 cm den daha uzundu.
Geçen yıl bademlere don vurmadığı için çok verimliydi buralar. Sizin 15 yıllık andaki agaçlar gibi buralardada var. hiç budanmıyor, sulanmıyor, dibi temizlenmiyor yani bakım olmadan bir yem cuvalından fazla verdiler. benim amacım şuan için daha ticari değil. zaman ne gösterecek bilmiyorum, tek amacımız var etrafımız çok kuru yeşillik olsun diye dikiyorum. birde kendi ceşidimiz yani yerli çeşitler bildiğim kadarıyla arap ülkeleri tarafından rağbet görüyor. aşıda düşünmüyoruz zaten allah ne verirse deyip gömdük bademleri onların topraktan çıkışlarını bile görmek bizim için mucizeydi. etrafımızda yeşillik olması bizim için önemli gerisi getirisi olursa hoş olmazsada sorun değil.
saygılarımla

durdu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön