Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler
...... Ben de sardunya saksılarımın temizliğine başladım. Temizlediklerimi yine limonluğa kaldıracağım. Çünkü havalar daha soğuk hele geceleri 4-5 dereceye düşüyor ısı. Biraz daha ısınsın havalar, ondan sonra balkondaki yerlerini alırlar.
Balkona taşıdığım saksıların otlarını yoldum. Sardunyaları çıkartıp, kurumuş bozulmuş dallarını kesip attım. Çok köklenmişleri ayırdım.
Temiz ve gübreli toprak hazırladım, boşalan saksıları güzelce yıkadım.
Benim saksılarım büyük ve derin. Toprakla doldurduğum zaman hem saksıları kaldırmam zorlaşıyor hem de bitki derin saksıda daha ziyade köke çalışıyor ve çiçeklenme daha az oluyor.
Bu yüzden saksının 1/3 ünü boş tutuyorum. Bunu da poliüretan tabakalarla yapıyorum.
Saksılardan çıkan toprakları da ziyan etmemek gerekiyor. El arabasına doldurduğum saksı toprağını vakit bulduğumda bahçe fırınını yakarak pişireceğim. Böylece içindeki zararlı böceklerden de larvalarından da kurtulmuş oluruz. Daha sonra biraz gübre ile zenginleştiririm.
Temizlenecek ve temizlenen saksılar.
|
Güler hanım bahçeniz çok güzel. Çoğu arkadaşımızın bahçelerinin bu şekilde olması mümkün değil. Yapabildiğimiz kadar bir şeyler yapmaya çalışacağız. Sardunyalar konusunda Eskişehir'den rahmetli olan dayımın yaptığı bir uygulama vardı. Her sonbaharda bahçedeki tüm sardunyaları topraktan söker kök kısımları havada olacak şekilde bodrumda iplere bağlayarak baharın gelmesine kadar muhafaza ederdi. Bahar geldiği zaman yeniden bahçeye diker gayet güzel kış aylarını geçirerek yaz aylarında çok güzel çiçekler açarlardı. Bitki kökleri havada ve hiçbir yere değmeden ters durduklarında nasıl durduklarına şaşırmıştım. Bende saksı içinde oldukları için hiç denemedim. Denerseniz en azından bir kısmını deneyin. Aynı haseki küpelerinin tohumlarını ondan almıştım. Uzun bir süre çiçeklendiler. Evin önündeki bahçe kalmayınca onlar da gitti.