sayın arapsaçı06,
eski soruları yeni görebiliyorum kusura bakmayın, ben de bir iki bilgi eklemek istedim. Yapı marketlerde satılan orkide karışımının içinde bir miktar torf oluyor sahiden.
Torf suyun kolayca akıp gitmesine engel olduğu için çok istenen bir şey değil. Ayrıca ağaç kabuklarının izin verdiği gibi köklerin ışık almasına engel olabiliyor. Koyu renkli katı bir hacim meydana getiriyor ıslanınca. Tüm kökleri kaplıyor.
Ben bu karışımlardan eklerken, torfu mümkün olduğunca almamaya çalışıyorum. Harcı saksıya elimle alarak koyarım, kabuk hacmini daha çok koyuyorum. Saksıya karışımı doldurduktan sonra suya tutuyorum, torfun büyük kısmının akıp gitmesini sağlıyor bu. Gerekirse saksı altı deliklerini iyice genişletiyorum. Çünkü torf varlığı delikleri tıkayabilir. Karışımı iyice silkeliyorum. Fazla su akıp gidince biraz daha kuru ağaç kabuğu karıştırıyorum. Bitkiyi komple ıslak bir karışıma ekmemek için.
Bundan sonra bitkiyi kökleriyle yerleştiriyorum. Nemli harca ektiğimden 1 hafta sulamıyorum. Sonraki hafta sulama gününde normal suluyorum. Bol ışık alan yerde, şeffaf saksısının dışına mat renkli hiçbir kap eklemeden büyütüyorum. Saksıya ışık geldikçe içi daha kolay kurur. Öbür türlü karanlık ve ıslak bir karışımda kalır kökler. Fazla su alttan gitmez, dış kap dibinde birikir. Bu istenen bir şey değil. Yapılan yanlışlardan birisi bu süslü mat dış kap veya komple cam kapta yetiştirme meselesi bence.
Zaten artık bitki 5 yaşına geldiğinden saksısı da büyük ve değiştirmiyorum sadece içindeki eski karışımı komple atarak yeniliyorum. Delikleri ilk aldığım zaman açıp genişletmiştim, tekrar gerek duymadım sonraları.
Düzenleyen SerDag : 22-04-2013 saat 17:15
Neden: imla
|