Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 20-04-2013, 14:57   #2578
SerDag
Ağaç Dostu

SerDag's Avatar

Giriş Tarihi: 29-10-2009
Orkide'nin Ocak'tan bu yana Maceraları-I :)

Efendim 4 yaşındaki orkidem Ocak'ta çiçek dalı çıkarıp, Şubat'ta dalı uzatıp, Mart'ta dalda tomurcuklar çıkarıp şimdi de açmaya koyuldu.

4 yıldır sürdürdüğüm rutinine alışmış durumda. Kışın batı penceresinin içinde komple aydınlık alıyor.
Mayıs sonundan itibaren aynı pencerede tül gerisine alıyorum, masa üzerine, güneş çok kalmaya başlıyor o pencerede çünkü. (Güneşin güçlendiğini aynı penceredeki menekşelerin 1-2 yaprağının ucunun yanıvermesinden anlıyorum, onları da yazın serin ofisime götürüyorum) Temmuz-Ağustos'ta 40 C'lere çıkarsa tül önüne açık renk güneşliği de çekiyorum onun aydınlığını alıyor o günlerde.
Kışın haftada 1 kez Cumartesi sabahı sulanıyor.
Yazın yine aynı Cumartesi sabahı, iki kere içiyor.
Eylül başı aynı saksıda, toprağını komple değiştiriyorum.

Dalı eskiden 3 boğum yukarıdan kesiyordum. Ama sonraki yıl o daldan çiçek dalları çıkardığında o eski dal yeni dalları ve çiçekleri taşımakta çok zorlandı. Yeni dallar kalın ve ağırdı, eski dal ise ince ve zayıflamıştı. O yüzden geçen Eylül çiçekleri bitince dalları dibinden kestim.

Sıfırdan yeni dal çıkarıp ondan 3, 5 yeni dal daha uzattı. Hepsi yumuşacıktı, bir çubuğa dayadım. Çiçek açmaya başladığı an dallar kazık gibi sert bir hal alıyor, çubuğa göre şekil veremiyorsunuz. Erken dayamalısınız.

Eklenen Resimler

Düzenleyen SerDag : 20-04-2013 saat 15:09 Neden: imla
SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön